Rechtbank neigt naar overheid in Tornado Cash rechtszaak

HHenk 19 augustus 2023 11:17

Tornado Cash, een populaire bitcoin-mixer, lijkt een belangrijke rechtszaak te verliezen tegen de Amerikaanse overheid. De overheid streeft ernaar het gebruik van de dienst zoveel mogelijk te beperken, wat tegengestoten is door een aantal crypto-voorstanders en privacyvoorvechters.

Onenigheid over Tornado Cash

Tornado Cash, een gerenommeerde crypto-mixer, staat al een tijdje in de kijker van de Amerikaanse overheid. Sinds augustus 2022 heeft de dienst, die naar verluidt vaak wordt gebruikt door Noord-Koreaanse staatshackers, onder de aandacht gestaan van de autoriteiten. De overheid heeft geprobeerd om het gebruik van Tornado Cash zo veel mogelijk te beperken, met als doel het te neutraliseren als een tool voor kwaadaardige spelers.

Coinbase als bondgenoot in de zaak

Coinbase, een grote naam in de crypto-wereld, heeft zich gevoegd bij de aanklagers na het begin van de rechtszaak. Het bedrijf is van mening dat de overheid te ver gaat in haar pogingen om Tornado Cash te beperken. Coinbase verdedigt het standpunt dat volgens de Amerikaanse grondwet mensen een wettelijk recht op privacy hebben, een principe dat in hun ogen door de acties van de overheid wordt bedreigd.

Sancties leiden tot censuurbeschuldigingen

De sancties tegen Tornado Cash hebben geleid tot beschuldigingen van censuur. Toen de sancties vorig jaar werden aangekondigd, introduceerden ontwikkelaars nieuwe software voor Ethereum (ETH) validators die voldeden aan de sancties. Dit heeft de discussie rond het thema van censuur en controle in de crypto-wereld verder aangewakkerd.

Als de Amerikaanse overheid deze zaak wint, betekent dit dat Coinbase een rechtszaak minder aan haar hoofd heeft. Het bedrijf is momenteel ook betrokken bij een andere zaak met de Securities and Exchange Commission (SEC), wat de juridische druk op het bedrijf verhoogt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.