Rabobank's onthullende jaaroverzicht: Nuttig of confronterend?

CChristiaan 15 december 2023 07:02

Rabobank komt dit jaar onverwachts met 'Rabobank Terugblik', een jaaroverzicht dat inzicht geeft in de uitgaven en spaargeldontwikkeling van klanten. De reacties op dit initiatief zijn echter gemengd, waarbij sommige klanten het confronterend vinden.

Rabobank introduceert 'Wrapped' jaaroverzicht

Geïnspireerd door de populaire 'Spotify Wrapped' jaaroverzichten, heeft Rabobank dit jaar 'Rabobank Terugblik' geïntroduceerd. Dit overzicht vertelt klanten hoeveel ze in het afgelopen jaar hebben uitgegeven, waaraan ze dat hebben gedaan en hoe hun spaargeld is gestegen of gedaald. Het initiatief is bedoeld om klanten op een laagdrempelige manier inzicht te geven in hun financiële gezondheid.

Gemengde reacties op Rabobank Terugblik

Het 'Rabobank Terugblik' heeft gemengde reacties opgeleverd bij klanten. Sommigen vinden het confronterend om te zien hoe hun financiën zich in de loop van het jaar hebben ontwikkeld. Zo was een klant gedeprimeerd na te hebben gezien dat zijn spaargeld met meer dan 6000 euro was afgenomen. Anderen vonden het echter een leuke en onverwachte manier om inzicht te krijgen in hun financiën.

Klanttypen op basis van uitgaven

Een interessant aspect van het 'Rabobank Terugblik' is dat het klanten typeert op basis van hun uitgaven. Zo kan iemand bijvoorbeeld als 'reizende lekkerbek' worden getypeerd als hij of zij vaak uitgaven doet aan restaurants, koffietentjes of lunchrooms. Dit voegt een speels element toe aan het jaaroverzicht en kan mogelijk helpen om bepaalde uitgavenpatronen beter te begrijpen.

Hoewel Rabobank dit jaar met een uitgebreid jaaroverzicht komt, heeft concurrent ABN Amro aangegeven geen soortgelijk initiatief te zullen lanceren. ING, aan de andere kant, biedt in december wel enkele kleinere, eenvoudige terugblikken in hun app. Deze geven echter geen inzicht in de totale uitgaven van klanten of de verandering in hun spaargeld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.