Rabobank analyseert Amerikaans banenrapport: Fed ziet tevreden arbeidsmarkt

CChristiaan 1 september 2023 15:58

Rabobank marktanalist Philip Marey analyseert het Amerikaanse banenrapport van augustus en wijst op een arbeidsmarkt die de Federal Reserve tevreden stelt. Dit vermindert de kans dat de centrale bank de rentes in september zal verhogen.

Banenrapport VS bevredigt Federal Reserve

Volgens Philip Marey, marktanalist bij Rabobank, past het banenrapport van de Verenigde Staten over augustus bij het beeld dat de Federal Reserve (Fed) graag ziet van de arbeidsmarkt. De gegevens van het rapport geven de centrale bank weinig reden om de rentes in september te verhogen, wat aantoont dat de huidige arbeidsmarktdynamiek gunstig is voor de Fed. De loonontwikkeling op maandbasis, een belangrijk onderdeel van het rapport, is weliswaar iets afgekoeld, maar dit is volgens Marey geen reden tot zorg.

Loonontwikkeling koelt af in augustus

In het banenrapport komt naar voren dat de loonontwikkeling op maandbasis in augustus iets is afgekoeld. In juli was er nog een stijging van 0,4 procent, maar in augustus was deze stijging gedaald naar 0,2 procent ten opzichte van juli. Hoewel dit een duidelijke daling laat zien, ziet marktanalist Philip Marey dit niet als een teken van naderend onheil voor de Amerikaanse economie.

Volgens Marey is de stijgende werkloosheid te verklaren door het toenemende aantal mensen dat de weg naar de arbeidsmarkt vindt. Dit betekent dat meer mensen actief op zoek zijn naar werk, wat kan leiden tot een tijdelijke stijging van de werkloosheidscijfers. Deze toename is echter niet noodzakelijkerwijs een slecht teken, omdat het impliceert dat meer mensen zich betrokken voelen bij de arbeidsmarkt.

VS ziet sterke banengroei in augustus

Het banenrapport laat zien dat er in augustus 187.000 banen bij kwamen in de VS, een stijging ten opzichte van de 157.000 banen in juli. Dit overtrof de verwachtingen van de markt, die een banengroei van 170.000 banen had voorspeld voor augustus. Dit positieve nieuws kan bijdragen aan de tevredenheid van de Federal Reserve over de huidige staat van de arbeidsmarkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.