PwC: 1,4 miljard mensen ontberen toegang tot financiële diensten

HHenk 8 oktober 2023 04:40

Volgens een rapport van PwC hebben meer dan 1,4 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot essentiële financiële diensten. Het rapport belicht daarnaast manieren waarop financiële dienstverleners hun sociale impact kunnen verbeteren.

Wereldwijde uitdaging van financiële inclusie

Volgens een onlangs verschenen rapport van PwC hebben meer dan 1,4 miljard mensen wereldwijd, of 24% van de volwassen wereldbevolking, geen toegang tot essentiële financiële diensten. Dit onderstreept de wereldwijde uitdaging om financiële inclusie te bereiken en toont de noodzaak aan om oplossingen te vinden die deze toegang kunnen vergroten.

Verbetering van de sociale impact van financiële dienstverleners

Het rapport, genaamd 'Enhancing the social handprint of financial service providers', belicht hoe financiële dienstverleners hun sociale impact, of 'social handprint', kunnen verbeteren. Dit kan bijdragen aan financiële inclusie, economische ontwikkeling en aanhoudende bedrijfsgroei. Het kan bedrijven ook helpen nieuwe markten te vinden, innovatie te stimuleren en bedrijfsgroei te bevorderen.

De potentie van blockchain-technologie

Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport is de potentie van blockchain-technologie om nieuwe financiële oplossingen te stimuleren. Innovaties zoals stablecoins en cash ramps op openbare blockchain-netwerken hebben snelle en betaalbare betalingsmogelijkheden mogelijk gemaakt, zelfs over grenzen heen. Deze technologieën kunnen vooral voordelig zijn voor financieel onderbediende bevolkingsgroepen.

Het rapport introduceert een wereldwijd financieel inclusiekader, ontwikkeld door PwC in opdracht van de Stellar Development Foundation. Dit kader helpt financiële dienstverleners te beoordelen hoe hun oplossingen bijdragen aan financiële inclusie in specifieke lokale contexten.

Ondanks de voordelen van blockchain, benadrukt het rapport dat vertrouwen opbouwen de grootste uitdaging blijft voor aanbieders van blockchain-oplossingen. Dit komt deels door een gebrek aan bedrijfsbestuur, beperkte marktervaring en inconsistente gegevensverzamelingspraktijken.

Blockchain voor financiële inclusie: werk in uitvoering

Terwijl blockchain-technologie veelbelovend is voor het bevorderen van financiële inclusie, is er nog werk aan de winkel om het volledige potentieel ervan te realiseren en het vertrouwen van de consument te winnen. Het is duidelijk dat meer innovatie en begrip nodig zijn om de voordelen van blockchain volledig te benutten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.