
De keuze om een hoger eigen risico te nemen voor je zorgverzekering kan leiden tot een premiekorting. Maar deze keuze is niet zonder risico en het is belangrijk om hier goed over na te denken.
Eigen risico verhogen kan geld besparen
Het verhogen van je eigen risico voor je zorgverzekering kan leiden tot aanzienlijke maandelijkse besparingen. Zo kan je 15 tot 20 euro per maand besparen, mits je de keuze maakt om je eigen risico te verhogen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het nemen van een hoger eigen risico, zoals de naam al doet vermoeden, niet zonder risico's is.
Aanzienlijke premiekorting bij hoger eigen risico
Door je eigen risico vrijwillig te verhogen met bijvoorbeeld 500 euro, kan je in aanmerking komen voor een aanzienlijke premiekorting. De hoogte van deze korting kan variëren, maar bij een extra eigen risico van 500 euro kan deze oplopen tot wel 20 euro per maand of 240 euro per jaar. Dit kan vooral voordelig zijn als je verwacht minder zorgkosten te maken dan het bedrag van je verhoogde eigen risico plus de korting.
Het lijkt erop dat consumenten steeds vaker kiezen voor een hoger eigen risico. Voor het jaar 2023 koos bijvoorbeeld 13,3% van de verzekerden voor een verhoogd eigen risico, een record. Dit suggereert dat mensen steeds meer bereid zijn om risico's te nemen in ruil voor financiële voordelen, zoals een lagere maandelijkse premie.
Voorspellen van zorgkosten is uitdagend
Het kan moeilijk zijn om in te schatten of het verhogen van je eigen risico een voordelige keuze is. Tenzij je een chronische aandoening hebt, weet je vaak niet precies hoeveel zorgkosten je zal maken in een jaar. Daarnaast is het verstandig om, als je kiest voor een hoger eigen risico, rekening te houden met de mogelijkheid dat je het volledige bedrag aan eigen risico moet ophoesten.