Positieve start voor Europese beurzen na bijeenkomst in Jackson Hole

CChristiaan 28 augustus 2023 08:12

De Europese beurzen lijken maandag op een hogere opening af te stevenen, gestimuleerd door positieve sentimenten in Azië en de recente bijeenkomst in Jackson Hole. De grotere focus ligt echter op de beleidsacties van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank.

Europese beurzen openen hoger

Na de recente bijeenkomst in Jackson Hole en met een positief sentiment op de beursvloeren in Azië, staan de Europese beurzen op het punt om maandag hoger te openen. Deze ontwikkeling weerspiegelt de algemene verwachting dat de wereldwijde economische herstelactiviteiten een gunstige uitwerking zullen hebben op de Europese markten.

Federal Reserve houdt standvastig beleid

In de nasleep van de bijeenkomst in Jackson Hole heeft Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, aangegeven dat de centrale bank bereid is om de rente verder te verhogen indien dit noodzakelijk blijkt. Daarnaast wil de bank een restrictief beleid blijven voeren totdat er sprake is van een duurzame daling van de inflatie. Deze beleidsstandpunten zijn essentieel voor de aanstaande besluiten omtrent de economische richting van de VS.

Stagnatie in Duitse economie

Aan de macro-economische kant werd afgelopen vrijdag bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal stilstond, met een krimp van 0,2 procent in het bruto binnenlands product op jaarbasis. Deze cijfers tonen aan dat de economie van Duitsland, de grootste economie van Europa, nog steeds worstelt met de gevolgen van de pandemie en de bijbehorende economische uitdagingen.

In het bedrijfsnieuws maakte Heineken bekend dat het zijn activiteiten in Rusland heeft verkocht, resulterend in een verlies van 300 miljoen euro. Ondanks dit nieuws zag het aandeel Heineken toch een stijging van 0,5 procent, wat wijst op het vertrouwen van de markt in de langetermijnstrategie van de brouwer.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.