Positieve opening verwacht voor Europese beurzen; rentebesluiten centraal.

HHenk 11 december 2023 08:32

De Europese beurzen lijken een positieve start te maken op maandag, terwijl investeerders zich richten op de aankomende rentebesluiten van de belangrijkste centrale banken. Aandelen zoals Shell, BP, Ericsson en Nokia trekken de aandacht, terwijl de verwachtingen van renteverlagingen variëren tussen verschillende financiële instellingen.

Positieve opening verwacht voor Europese beurzen

De Europese beurzen lijken de week te beginnen met een positieve noot, met beleggers die gespannen wachten op de aankomende rentebesluiten van de grote centrale banken. De Duitse DAX zou naar verwachting een openingswinst van 21 punten kunnen zien, terwijl de Franse CAC 40 mogelijk met 11 punten zou kunnen stijgen. De Britse FTSE zou waarschijnlijk 2 punten hoger kunnen openen.

De Europese aandelenmarkten sloten vrijdag op een positieve noot, waarbij de Duitse DAX-index voor de zesde week op rij een stijging zag. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat de FTSE 100 nu weer op het niveau van half oktober is. Dit komt mede door het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport en de dalende werkloosheidscijfers in de VS.

Gemengde verwachtingen over renteverlagingen

Financiële instellingen hebben verschillende verwachtingen over de timing van de aankomende renteverlagingen. SEB verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart 2024 de rente zal verlagen, een verandering ten opzichte van een eerdere verwachting van een eerste renteverlaging in juni. Aan de andere kant verwacht PGIM echter geen renteverlaging door de ECB tot ten minste de tweede helft van 2024.

Marktspotlight op enkele opvallende aandelen

Een aantal aandelen in het bijzonder hebben de aandacht getrokken. Shell en BP profiteerden van de stijgende olieprijzen, terwijl Ericsson in het voordeel lijkt te zijn van een grote netwerkdeal met AT&T. Ondertussen werd het koersdoel voor Nokia juist verlaagd. Beide bedrijven zagen echter een stijging van hun aandelenkoersen, met Ericsson die met ongeveer 2,5% steeg en Nokia die met meer dan 3,5% steeg.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.