Philips heeft het moeilijk, maar de AEX houdt stand

CChristiaan 6 oktober 2023 12:51

Ondanks een slechte dag voor Philips blijft de AEX lichtgroen presteren, dankzij onder meer positieve signalen uit de obligatiemarkt en verwachtingen van een sterk Amerikaans banenrapport.

AEX blijft groen ondanks daling Philips

De AEX heeft een bescheiden positieve dag achter de rug, met een winst van 0,2 procent, ondanks een flinke tegenslag voor Philips. Het aandeel van de elektronica-gigant daalde met 8,7 procent na negatief nieuws van de Amerikaanse toezichthouder FDA, die extra onderzoek eist naar een recente terugroepactie van Philips. Echter, het bedrijf benadrukte dat dit geen verrassing was en dat er geen problemen zijn met de kwaliteit van hun tests.

Mogelijke marktherstel op korte termijn

Volgens Simon Wiersma, investment manager bij ING, zijn er verschillende indicatoren die wijzen op een mogelijke marktherstel op korte termijn. Na een forse rentestijging de afgelopen weken, lijkt de obligatiemarkt wat tot rust te komen. Ook de daling van de olieprijs zou volgens Wiersma beleggers moed geven om op koopjes te jagen.

Amerikaans banenrapport in de spotlight

De aandacht van beleggers is vandaag voornamelijk gericht op het officiële banenrapport uit de VS. De sterke arbeidsmarkt in de VS biedt de Federal Reserve de vrijheid om een renteverhoging door te voeren als ze dit noodzakelijk acht. Experts verwachten een daling van de werkloosheidsgraad van 3,8 naar 3,7 procent, met een groei van 170.000 banen in september.

Ook vanuit Duitsland kwamen positieve signalen, waar bleek dat de fabrieksorders in augustus harder waren gestegen dan voorzien. Economen hadden een stijging van 1,5 procent voorspeld, maar de daadwerkelijke stijging bedroeg 3,9 procent. Dit kan wijzen op een sterkere groei van de Duitse economie dan eerder aangenomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.