Particuliere beleggers tonen ongekend vertrouwen volgens ING-onderzoek

HHenk 26 augustus 2023 13:52

Ondanks de technische recessie in Nederland, toont recent onderzoek van ING aan dat particuliere beleggers optimistisch zijn. De barometer van ING toont het hoogste vertrouwen voor dit jaar aan.

Beleggersvertrouwen op recordhoogte

Het vertrouwen onder particuliere beleggers heeft een piek bereikt volgens het maandelijkse onderzoek van ING. Ondanks de economische uitdagingen en de technische recessie waar Nederland zich in bevindt, blijven beleggers optimistisch. De barometer van ING, die het sentiment onder beleggers meet, toont dit duidelijk aan.

De barometer van ING, die het sentiment onder particuliere beleggers meet, heeft een aanzienlijke stijging gezien. Met een stijging van zes punten tot 119, bevindt de barometer zich in het optimistische gebied. Elke stand boven de honderd duidt op optimisme onder beleggers, terwijl een stand onder de honderd pessimisme aangeeft.

Minder angst voor economische verslechtering

Volgens ING's onderzoek verwachten minder particuliere beleggers dat de economische situatie zal verslechteren. Dit toont aan dat, ondanks de huidige economische uitdagingen, het vertrouwen in het economisch herstel blijft groeien. Deze positieve houding is een teken dat beleggers geloven in de veerkracht van de economie.

Groei in waarde van beleggingen

De positieve trend is ook zichtbaar in de waarde van de beleggingen. Meer dan 60% van de ondervraagde beleggers gaf aan dat hun beleggingen in waarde zijn toegenomen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de peiling van juli, waarbij slechts 51% aangaf een toename in waarde te zien.

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben de beleggingen van particuliere beleggers een aanzienlijke waardevermeerdering gezien. Volgens De Nederlandsche Bank zijn deze beleggingen in totaal 5,1 miljard meer waard geworden. Dit bevestigt de positieve trend die ook in het ING-onderzoek wordt waargenomen.

Optimistische verwachtingen voor beursjaar 2023

Ondanks de uitdagingen van het afgelopen beursjaar, zijn de verwachtingen voor 2023 overwegend positief. Veel particuliere beleggers verwachten dat 2023 een beter beursjaar zal zijn dan aanvankelijk verwacht. Dit optimisme is een verdere indicatie van het groeiende vertrouwen in de markt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.