Ouders met jonge kinderen mogelijk getroffen door belastingtegenvaller

HHenk 4 oktober 2023 15:52

Werkende ouders met jonge kinderen in Nederland kunnen worden geconfronteerd met een onverwachte belastingtegenvaller. Dit komt door het uitstel van de plannen om de kinderopvang bijna gratis te maken en heeft effect op een belangrijk belastingvoordeel: de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK).

Uitstel kinderopvangplannen raakt IACK

Het oorspronkelijke plan om de kinderopvang bijna gratis te maken is met minstens twee jaar uitgesteld. Dit heeft invloed op de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK), een belastingvoordeel dat ontworpen is om de minstverdienende ouder minder belasting te laten betalen. Door dit uitstel kunnen ouders die in 2025 of 2026 kinderen krijgen, zowel hun belastingvoordeel als gratis kinderopvang mislopen.

Alternatieven IACK bieden geen soelaas

Het demissionaire kabinet is zich bewust van het probleem en heeft alternatieven voorgesteld aan de Tweede Kamer. Hierbij is de optie om de afschaffing van de IACK simpelweg twee jaar uit te stellen niet mogelijk, omdat de Belastingdienst bezig is met andere aanpassingen. In alle voorgestelde varianten kunnen ouders nog steeds financiële tegenvallers verwachten.

Afschaffing belastingkorting kost ouders duizenden euro's

Het uitstellen van het afschaffen van de belastingkorting heeft grote financiële gevolgen voor ouders. Hierdoor kunnen zij duizenden euro's per jaar verliezen. In 2030 kan dit bedrag oplopen tot maximaal €1000 en in 2038 zelfs tot bijna €3000.

Omdat het kabinet demissionair is, is het aan het parlement om een besluit te nemen. Alle voorgestelde aanpassingen moeten voor het einde van dit jaar worden aangenomen door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.