Optimisme op Wall Street voorafgaand aan rentebesluit Fed

HHenk 13 december 2023 07:02

Wall Street is op dinsdag 12 december 2023 positief geëindigd, ondanks de groeiende spanning rond het rentebesluit van de Federal Reserve. De beursindices gingen omhoog en de verwachtingen voor inflatie en rentebesluit zijn in balans.

Amerikaanse beurzen eindigen in het groen

De Amerikaanse beurzen hebben de handelsdag op dinsdag 12 december 2023 positief afgesloten. De S&P 500 index steeg met 0,5 procent tot 4.643,70 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent tot 36.577,94 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 14.533,40 punten. Dit optimisme bij de beleggers weerspiegelt de verwachtingen van de markt voorafgaand aan de rentebeslissing van de Federal Reserve op woensdagavond.

Inflatiecijfers bieden munitie voor Fed

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in november met 3,1 procent op jaarbasis, tegen 3,2 procent een maand eerder. Dit geeft de Federal Reserve wat munitie om in hun rentebesluit aan te geven dat renteverlagingen in maart 2024 nog steeds voorbarig zijn. Deze inflatiecijfers en de waarschijnlijkheid dat de Fed woensdag weinig 'dovish' signalen zal geven, maken een aantal renteverhogingen van de Fed van eerder dit jaar mogelijk effectief ongedaan.

Kans op renteverlaging in maart afgenomen

De afgelopen weken was de markt in toenemende mate aan het speculeren op een eerste renteverlaging door de Fed in maart. Echter, na de inflatiecijfers en verwachtingen voor het rentebesluit van de Fed is de kans op die renteverlaging in maart gedaald tot minder dan 50 procent. Dit werd duidelijk uit de actuele FedWatch Tool van CME Group.

Bij de bedrijven zag Oracle zijn aandelen met 12 procent dalen na tegenvallende omzet- en winstgroei. Alphabet, het moederbedrijf van Google, daalde ook, na een verloren kartelzaak aangespannen door Epic Games. Het aandeel Macy's kreeg een klap na een adviesverlaging van Citi, en daalde met meer dan 8 procent.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.