Ontmaskerd: de interne conflicten en ongelijkheid binnen cryptobeurs FTX

HHenk 21 juli 2023 23:47

Voormalig Alameda Research-topvrouw Caroline Ellison onthult ontevredenheid en interne conflicten binnen de cryptobeurs FTX, voorheen een van de grootste handelsplatformen. Hoewel Ellison en CEO Sam Bankman-Fried ooit een relatie hadden, waren er duidelijke ongelijkheden en spanningen.

Ineenstorting FTX verrast crypto-industrie

Eind vorig jaar veroorzaakte de ineenstorting van cryptobeurs FTX schokgolven in de hele crypto-industrie. Ondanks de heersende bearmarkt, was het vertrouwen in het bedrijf en zijn CEO, Sam Bankman-Fried, opvallend sterk. De ineenstorting toonde echter aan dat er interne problemen speelden, die uiteindelijk leidden tot het onverwachte faillissement van FTX.

Voormalig Alameda Research-topvrouw Caroline Ellison was duidelijk ontevreden over de bedrijfsvoering van FTX en Bankman-Fried. Haar gevoelens en ervaringen werden openbaar gemaakt door een dagboek dat in handen kwam van Amerikaanse wetshandhavers na het faillissement van FTX en Alameda.

Ellison en Bankman-Fried hadden zowel een persoonlijke als een professionele relatie. Ze leerden elkaar kennen bij Jane Street, een kwantitatief investeringsfonds op Wall Street. Toen Bankman-Fried Alameda oprichtte in 2017, nam hij Ellison aan als handelaar en benoemde haar later tot co-CEO. Desondanks waren er duidelijke spanningen tussen de twee, zoals blijkt uit Ellison's dagboek.

Grote loonkloof binnen FTX aan het licht

Ondanks haar hoge positie binnen het bedrijf, bleek Ellison veel minder betaald te krijgen dan andere topmensen binnen FTX. Van de in totaal 3,2 miljard dollar aan compensaties en leningen die werden uitgekeerd aan een handvol medeoprichters en topmensen, ontving Ellison slechts 6 miljoen dollar. Dit duidt op een aanzienlijke loonkloof binnen de organisatie.

Ellison's opluchting over het einde van SBF’s crypto-imperium

Ellison beschreef in haar dagboek dat ze een zekere opluchting voelde toen het crypto-imperium van Bankman-Fried ten onder ging. Dit lijkt te maken te hebben met de manier waarop hij met haar omging. Ondanks dat ze vaak samen met de rest van de FTX-top als crimineel wordt afgeschilderd, lijkt de situatie ingewikkelder te zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.