Onderzoek toont aan: Minder werken, meer risico's voor uw pensioen

CChristiaan 7 november 2023 07:02

Veel Nederlanders kiezen voor deeltijdwerk, maar staan onvoldoende stil bij de impact hiervan op hun pensioen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de mensen die recent minder zijn gaan werken, niet hebben onderzocht wat dit betekent voor hun pensioen.

Deeltijdwerk en pensioenopbouw

Deeltijdwerk is een trend onder de Nederlandse beroepsbevolking, waarbij vrouwen vaker kiezen voor een deeltijdbaan dan mannen. Echter, hoewel een deeltijdbaan meer vrije tijd en flexibiliteit biedt, komt het met een kostenpost: minder pensioenopbouw. De financiële impact hiervan op de lange termijn wordt vaak over het hoofd gezien.

Gebrek aan onderzoek naar pensioeneffecten

Een alarmerend aantal Nederlanders, 70%, die recent de keuze hebben gemaakt om minder te werken, hebben niet de moeite genomen om te onderzoeken hoe dit hun pensioen zal beïnvloeden. Dit is een zorgwekkende trend, aangezien deze keuze aanzienlijke financiële gevolgen kan hebben voor hun toekomstige pensioeninkomen.

Impact van minder werken op pensioen

Een dag minder werken kan op de lange termijn leiden tot een aanzienlijk minder pensioeninkomen. Als voorbeeld, als een bouwvakker besluit om op 32-jarige leeftijd een dag minder te gaan werken, kan dit resulteren in een pensioenverlies van ongeveer €27.000. Dit kan het verschil betekenen tussen een comfortabele oude dag of financiële zorgen.

Vrouwen zijn vaker geneigd om minder te werken, en als resultaat hiervan bouwen ze minder pensioen op dan mannen. Dit heeft geleid tot een significant verschil in pensioeninkomen tussen mannen en vrouwen in Nederland, het op een na grootste verschil in Europa, met een kloof van meer dan 40%.

Het onderwerp van pensioen wordt vaak vermeden in gesprekken tussen partners. Dit gebrek aan communicatie is nog erger bij koppels zonder officieel partnerschap, waar 90% van hen niets heeft geregeld met betrekking tot hun financiën en pensioen. Dit kan leiden tot onvoorziene problemen in het geval van een relatiebreuk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.