Olieprijs bereikt piek van het jaar, aangejaagd door positieve Chinese data en mogelijk pauzeren van Fed-renteverhogingen

CChristiaan 2 september 2023 09:02

De olieprijs heeft een nieuw hoogtepunt bereikt, het hoogste sinds november vorig jaar. De prijsstijging werd mede gevoed door positieve inkoopdata uit China en de mogelijkheid dat de Federal Reserve zijn renteverhogingen kan pauzeren.

Olieprijs bereikt nieuw hoogtepunt

De olieprijs blijft in stijgende lijn en bereikt het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Een vat West Texas Intermediate werd vrijdag 2,3% duurder bij een afwikkeling van 85,55 dollar. De olieprijs steeg in de loop van de week met ongeveer 7%.

Positieve Chinese data en mogelijke pauze Fed-renteverhogingen stuwen olieprijs

De olieprijzen hebben geprofiteerd van betere dan verwachte inkoopcijfers uit China. Daarnaast suggereert het Amerikaanse banenrapport dat de Federal Reserve zijn renteverhogingen mogelijk kan pauzeren. Deze factoren hebben bijgedragen aan de opwaartse druk op de olieprijzen.

Verwachte productieverlagingen door OPEC+ ondersteunen olieprijs

De prijs van West Texas Intermediate (WTI) steeg in augustus met meer dan 2%, mede door de verwachtingen van de markt omtrent de aanhoudende productieverlagingen door OPEC+ en met name Saoedi-Arabië. Dit heeft bijgedragen aan de stijging van de olieprijzen.

Er bestaat een kans dat Rusland besluit niet door te gaan met de vrijwillige productieverlaging, wat kan leiden tot een groter marktaandeel dan Saoedi-Arabië zou willen. Dit scenario kan voor onzekerheid zorgen op de oliemarkt.

Op maandag zijn de oliemarkten gesloten vanwege Labor Day in de VS. Dit kan leiden tot minder handelsactiviteit en mogelijk invloed hebben op de prijsontwikkeling van de olie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.