Nieuwe hoogtepunten voor S&P 500 en Nasdaq midden fluctuerende Amerikaanse economie

CChristiaan 10 februari 2024 07:01

Ondanks de wisselende economische omstandigheden hebben de S&P 500 en de Nasdaq nieuwe records bereikt. De S&P 500 sloot voor het eerst boven de 5.000 punten, terwijl de Nasdaq ook hoger sloot. Dit gebeurde te midden van een solide winstseizoen, met dalende inflatie en een veerkrachtige economie.

Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq

Vrijdag was een dag van gemengde resultaten op de Amerikaanse beurzen. Hoewel de Dow Jones-index een lichte daling liet zien, bereikten zowel de S&P 500 als de Nasdaq nieuwe hoogtepunten. De S&P 500 steeg met 0,6 procent naar 5.026,61 punten, terwijl de Nasdaq 1,3 procent hoger sloot op 15.990,66 punten. Deze stijgingen worden voornamelijk gedreven door een solide winstseizoen, vooral binnen de grote techfondsen, een dalende inflatie en een veerkrachtige economie.

Kans op harde landing VS daalt

Recente gegevens suggereren dat de kans op een harde economische landing in de VS is afgenomen. De nieuwe Survey of Professional Forecasters van de Philadelphia Fed, één van de oudste macro-economische enquêtes in de VS, toont een duidelijke daling van de kans op een recessie. Voor het eerste kwartaal wordt de kans op een economische krimp nu ingeschat op 17,3 procent en voor het tweede kwartaal op 23,9 procent, aanzienlijk lager dan de respectievelijk 40,9 en 40,2 procent van de vorige enquête.

Stabiele inflatiecijfers ondersteunen markt

Ondanks de onzekerheid in de markt, blijven de inflatiecijfers stabiel. De herziene Amerikaanse inflatie voor het vierde kwartaal van 2023 bleef ongewijzigd, met 3,4 procent voor de inflatie en 3,3 procent voor de kerninflatie. Deze stabiliteit draagt bij aan de veerkracht van de Amerikaanse economie en ondersteunt de positieve prestaties van de S&P 500 en de Nasdaq.

In het bedrijfsnieuws was er een mix van winnaars en verliezers. Terwijl bedrijven zoals ARM en Cloudflare een stijging van hun aandelen zagen, hadden bedrijven zoals PepsiCo, Pinterest en Expedia het moeilijker. PepsiCo zag een daling van zijn aandelen, ondanks een beter dan verwachte winst in het laatste kwartaal, terwijl Pinterest worstelde met een lagere dan verwachte omzet in het vierde kwartaal. Expedia waarschuwde voor een daling van de reiskosten en de prijzen, wat leidde tot een daling van bijna 18 procent in de aandelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.