Nieuwe Franse pensioenwet nu van kracht: doorwerken tot 64 jaar

CChristiaan 1 september 2023 13:07

De omstreden Franse pensioenwet, waar miljoenen tegen demonstreerden, is nu van kracht. Fransen moeten tot hun 64ste doorwerken, twee jaar langer dan eerst. Ondanks grote weerstand lukte het president Macron de wet door te voeren.

Pensioenleeftijd omhoog ondanks protesten

Ondanks massale demonstraties en protesten is de nieuwe Franse pensioenwet, die stelt dat Fransen tot hun 64ste moeten werken, vanaf vandaag geleidelijk in werking. Dit betekent een verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar in vergelijking met de vorige regeling. De wet werd door president Emmanuel Macron geïntroduceerd ondanks de weerstand van de bevolking, die zich in grote getale tegen de hervorming uitsprak.

Macron zet parlement buitenspel

President Macron heeft de controversiële pensioenwet erdoor kunnen krijgen door een speciale grondwettelijke procedure in te zetten en hiermee het parlement buitenspel te zetten. Deze stap was noodzakelijk omdat het niet zeker was dat het parlement de hervorming van het pensioenstelsel zou goedkeuren.

Stapsgewijze verhoging pensioenleeftijd

De verhoging van de pensioenleeftijd zal geleidelijk plaatsvinden. Iedereen die vanaf 1 september 1961 is geboren, gaat vanaf nu met 62 jaar en drie maanden met pensioen. Dit gaat elk jaar stapsgewijs omhoog, totdat de pensioenleeftijd in 2030 op 64 jaar ligt.

Ondanks de invoering van de pensioenwet blijven de vakbonden zich verzetten. Van januari tot aan de zomer werden er veertien protestdagen georganiseerd. Naar verwachting vraagt de leider van de Franse vakcentrale CGT maandag aan Macron om een referendum over de pensioenen. Er is ook nog een landelijke protestdag gepland op 13 oktober, waarbij nu wordt gedemonstreerd voor hogere lonen, niet meer specifiek voor het pensioenstelsel.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.