Nederlands pensioenstelsel bekroond tot 's werelds beste volgens recent onderzoek

HHenk 17 oktober 2023 12:52

Volgens recent onderzoek heeft Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld, een titel die we vorig jaar nog moesten afstaan aan IJsland. Dit is te danken aan onder meer geordende beleggingen en goed toezicht. Echter, hervormingen staan op stapel om het stelsel meer passend te maken voor de huidige tijd.

Nederland terug op nummer één

Het Nederlandse pensioenstelsel heeft opnieuw de toppositie bemachtigd en is nu door onderzoekers van het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Research uitgeroepen tot het beste ter wereld. Na een korte onderbreking waarin IJsland de leiding overnam, staat ons land opnieuw op nummer één in de ranking van pensioenstelsels van 47 landen. Een resultaat om trots op te zijn.

Goed beleggingsbeleid en toezicht

Een belangrijk aspect dat bijdraagt aan de hoge score van ons pensioenstelsel is het feit dat de beleggingen van de pensioenfondsen op orde zijn. Zowel de kwaliteit als de diversiteit van de beleggingen speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast is ook het toezicht op het pensioenstelsel goed geregeld. Dit zorgt voor transparantie en betrouwbaarheid voor de pensioengerechtigden.

Hervormingen in aantocht

Hoewel ons pensioenstelsel als beste uit de bus komt, zijn er toch veranderingen op komst. Experts geven aan dat het pensioenstelsel na een aankomende hervorming beter zal passen bij de huidige tijd. Tegenwoordig werken mensen niet meer snel veertig jaar in dezelfde sector, of gaan ze een deel van hun carrière als ondernemer aan de slag. Hierop moet het pensioenstelsel aangepast worden.

Hoewel Nederland momenteel het beste pensioenstelsel heeft, zijn er wereldwijd uitdagingen. Volgens Margaret Franklin van het CFA Institute zorgen met name de hoge inflatie en stijgende rentes voor problemen voor pensioenregelingen wereldwijd. Ook speelt de individuele verantwoordelijkheid van mensen voor hun eigen pensioen een steeds grotere rol.

In de ranglijst van de onderzochte pensioenstelsels staan naast Nederland ook andere prominente landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, India en de Verenigde Staten. Echter, van alle onderzochte landen heeft Argentinië het slechtste pensioenstelsel.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.