Mogelijke renteverhoging door ECB in december blijft op tafel

HHenk 12 oktober 2023 18:03

Volgens de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), gepubliceerd op donderdag, blijft een mogelijke renteverhoging in december op de agenda. Dit werd geïnterpreteerd door ING in een reactie op het verslag.

Mogelijke renteverhoging in december

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerde onlangs de notulen van haar laatste beleidsvergadering. Volgens ING reflecteert deze verslaggeving een mogelijkheid voor een renteverhoging in december. Dit toont aan dat de ECB ondanks recente complicaties, nog steeds de deur open probeert te houden voor verdere renteverhogingen.

De stijging van de olieprijzen en het aanhoudende conflict in Israël en het Midden-Oosten hebben een impact op de economische groeivooruitzichten in de eurozone. Deze factoren compliceren de situatie en zetten de eurozone onder druk. Bovendien maakt de stijging van de obligatierente de situatie nog complexer.

ECB kan kiezen voor geloofwaardigheid ondanks inflatie

In deze tijd van een sterker dan verwachte inflatie, zou de ECB nog steeds kunnen kiezen om haar eigen geloofwaardigheid te prioriteren boven een mogelijke recessie in de eurozone. Dit kan een indicatie zijn van het belang dat de ECB hecht aan haar beleid en de impact ervan op de grotere economische omgeving.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.