Mogelijk verbod op crypto memes: Britse FCA overweegt strenge sancties

HHenk 19 juli 2023 22:27

Britse financiële waakhond, de Financial Conduct Authority (FCA), overweegt strenge regelgeving ter beperking van crypto memes op sociale media. Memes, die als financiële promoties kunnen worden gezien, worden mogelijk aan banden gelegd.

De Britse overheid overweegt strengere regels voor crypto memes

Crypto memes zijn een vast onderdeel geworden van de cryptowereld, variërend van grappen op sociale media tot miljardenprojecten. De Britse overheid ziet deze memes echter als potentieel problematisch en stelt nieuwe strengere regels voor. De Financial Conduct Authority (FCA), de belangrijkste financiële waakhond in het Verenigd Koninkrijk, maakt zich zorgen over de financiële promoties die via deze memes plaatsvinden. Er wordt een wettelijk kader voorgesteld om de invloed van influencers op sociale media te beperken.

Crypto memes moeten aan strenge voorwaarden voldoen

De meeste crypto memes worden gepost en verspreid op sociale media zonder dat degenen die ze plaatsen beseffen dat ze kunnen worden gezien als financiële promotie of advies. Volgens de Engelse wet is dergelijke promotie wel toegestaan, maar onder strenge voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld een disclaimer aanwezig zijn die aangeeft dat beleggen in crypto risicovol kan zijn. De FCA wil hier verandering in brengen en roept op tot meer transparantie.

De FCA waarschuwt dat het aantal illegale crypto promoties toeneemt. Wat vooral zorgwekkend is, is dat deze promoties vooral een jonger publiek bereiken, met maar liefst 60% van alle 18- tot 29-jarigen die influencers op sociale media volgen. De FCA waarschuwt finfluencers dat het verspreiden van crypto promoties in de ergste gevallen zelfs gestraft kan worden met een gevangenisstraf van twee jaar, of een forse boete.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.