Mogelijk einde in zicht voor jarenlange woekerpolisaffaire

CChristiaan 21 september 2023 13:22

De langlopende woekerpolisaffaire, die een golf van massaclaims tegen Nederlandse verzekeraars teweeg heeft gebracht, kan op 26 september wellicht zijn definitieve wending krijgen. Dit zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor verzekeraars als NN Group en ASR.

Mogelijk definitief einde aan woekerpolisaffaire

De woekerpolisaffaire, een langlopende zaak die een stroom van massaclaims tegen Nederlandse verzekeraars heeft veroorzaakt, zou op 26 september wellicht kunnen worden afgesloten. Analist Jason Kalamboussis van ING meldt dat er op die datum mogelijk een definitief oordeel van de rechter komt, waarmee een einde kan worden gemaakt aan de jarenlange onzekerheid. Dit oordeel kan verstrekkende gevolgen hebben, aangezien een beslissing over NN Group mogelijk de standaard wordt voor rechtszaken tegen andere Nederlandse verzekeraars en andere massaclaims. Dit zou een sneeuwbaleffect kunnen veroorzaken, aldus de analist van ING.

Forse voorzieningen verwacht voor NN Group en ASR

Als gevolg van de mogelijke afwikkeling van de woekerpolisaffaire houdt ING rekening met substantiële voorzieningen voor de betrokken verzekeraars. Voor NN Group wordt een bedrag van 390 miljoen euro gereserveerd, terwijl ASR mogelijk 488 miljoen euro moet reserveren, inclusief de overgenomen activiteiten van Aegon Nederland. Met deze voorzieningen zou het risico voor ASR op 5,6 procent van de marktkapitalisatie komen.

Koersdoel ASR verlaagd door mogelijke schade woekerpolissen

De mogelijke gevolgen van de woekerpolisaffaire hebben ook invloed op de waardering van de betrokken verzekeraars. Zo verlaagt ING het koersdoel voor ASR van 49,00 euro naar 48,00 euro. Deze verlaging is het gevolg van de verwachte resterende schade van de woekerpolissen van Aegon, die worden meegenomen in de waardering van ASR. Ondanks de verlaging blijft ASR wel op de favorietenlijst van ING staan.

De rol van Aegon Nederland binnen de woekerpolisaffaire is significant, aangezien het bedrijf een marktaandeel van 20 procent had in Nederlandse unit-linked-beleggingsverzekeringen, ook bekend als woekerpolissen. Door de overname van Aegon Nederland door ASR is het aandeel van ASR in deze markt gestegen tot 37 procent, wat iets meer is dan de 35 procent van NN Group. De overige actieve woekerpolissen zijn bij SNS Reaal en Achmea te vinden, die samen 28 procent van de markt in handen hebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.