Microsoft ziet omzet- en winststijging, maar aandeel daalt

HHenk 25 juli 2023 23:51

Ondanks een kwartaalomzet- en winststijging voor Microsoft, daalde het aandeel na sluiting van de beurs. De omzet groeide met 8%, terwijl de winst met 18% toenam. Dit overtrof de prognoses van analisten.

Omzet- en winstgroei ondanks dalend aandeel

De techgigant Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal een grotere omzet en winst gerealiseerd dan verwacht, maar dit positieve nieuws werd overschaduwd door een daling van het aandeel na de beurs. Deze paradoxale situatie onderstreept de hoge verwachtingen van de markt en de uitdagingen waarmee Microsoft te maken heeft in een competitieve techindustrie.

Significante bijdrage van Microsoft Cloud

In het vierde kwartaal van het boekjaar 2023 behaalde Microsoft een omzetstijging van 8% tot 56,2 miljard dollar. Een aanzienlijk deel van deze omzet was afkomstig van Microsoft Cloud, die een bijdrage van ruim 30 miljard dollar leverde, een stijging van 21% op jaarbasis. Dit onderstreept het groeiende belang van cloudservices voor de totale omzet van Microsoft.

Sterke winststijging ondanks marktuitdagingen

Naast de omzetstijging zag Microsoft ook een aanzienlijke winststijging. De operationele winst steeg met 18% tot 24,3 miljard dollar, terwijl de nettowinst met 20% steeg tot 20,1 miljard dollar. Deze winstgroei weerspiegelt de sterke operationele prestaties en efficiëntie van het bedrijf.

Over heel het boekjaar 2023 groeide de omzet van Microsoft met 7% tot 212 miljard dollar. De nettowinst daalde echter licht naar 72,4 miljard dollar. Deze lichte daling van de nettowinst, ondanks de omzetgroei, toont aan dat Microsoft nog steeds worstelt met kostenbeheersing en efficiëntie in sommige bedrijfsonderdelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.