Meer lenen voor een energiezuinige woning: Het nieuwe beleid ontleed

CChristiaan 1 november 2023 19:18

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de maximale hypotheek voor een huis meer afhankelijk zal zijn van het energielabel. Dit betekent dat kopers die een energiezuinige woning aanschaffen, vanaf volgend jaar meer geld kunnen lenen. Deze verandering volgt het advies van budgetinstituut Nibud.

Energielabel wordt bepalend voor hypotheek

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten om de maximale hypotheek die men kan lenen voor een woning afhankelijk te maken van het energielabel van de woning. Het idee achter deze beslissing is dat eigenaren van een energiezuinige woning vanwege hun lagere energierekening, meer hypotheeklasten kunnen betalen. Deze beleidswijziging zal volgend jaar in werking treden.

Meer lenen voor energiezuinige woningen

Hoe energiezuiniger de woning, hoe meer geld de koper kan lenen. Voor een woning met energielabel C of D kunnen kopers 5000 euro extra lenen. Dit bedrag loopt op naar 10.000 euro voor woningen met energielabel A of B.

Aanzienlijk hoger leenbedrag voor duurzame woningen

In het geval van volledig duurzame woningen (aangeduid met energielabel A+++), kunnen kopers zelfs tot 50.000 euro extra lenen. Dit benadrukt de inzet van het ministerie om duurzaamheid te bevorderen en te belonen.

Verhoging hypotheek voor verduurzaming mogelijk

Het nieuwe beleid biedt ook voordelen voor huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen om hun huis te verduurzamen. Afhankelijk van het energielabel van hun huis, kunnen ze ook meer lenen. Dit dient als verdere stimulans om energiezuiniger te worden.

Oud-studenten die al een deel van hun studieschuld hebben afgelost, zullen ook flexibelere regels ervaren. In plaats van naar de oorspronkelijke schuld te kijken, zal vanaf volgend jaar het maandelijkse aflossingsbedrag van de studieschuld leidend zijn. Dit kan positieve implicaties hebben voor de hypotheekruimte van oud-studenten.

Het nieuwe beleid houdt ook rekening met de belangen van alleenstaanden. Vanaf volgend jaar kunnen zij met een inkomen vanaf 28.000 euro ook 16.000 euro meer lenen. Deze wijziging zal naar verwachting de financiële last voor alleenstaanden die een woning willen kopen, verlichten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.