Marokko eert Sahara met nieuw bankbiljet en munten

CChristiaan 24 november 2023 18:16

Marokko heeft nieuw geld in omloop gebracht, bestaande uit een bankbiljet van 100 dirham en verschillende munten. Deze zijn een eerbetoon aan de Sahara, weerspiegelen het culturele erfgoed en benadrukken de Afrikaanse openheid en ontwikkeling van dit gebied.

Eerbetoon aan Sahara met nieuw geld

In een streven naar het eren van het culturele erfgoed en het benadrukken van de ontwikkeling en openheid van het Sahara-gebied, heeft Marokko nieuw geld in omloop gebracht. Het nieuwe geld, dat bestaat uit een bankbiljet van 100 dirham en verschillende munten, is vrijdag gelanceerd door de centrale bank, ook bekend als Bank Al-Maghrib (BAM).

Kenmerken nieuw 100 dirham bankbiljet

Het nieuwe bankbiljet van 100 dirham, als onderdeel van de nieuwe reeks, toont aan de voorkant het portret van koning Mohammed VI, het wapen van het koninkrijk en elementen uit de Marokkaanse architectuur. Voorbeelden van deze architecturale elementen zijn deuren en bogen die te vinden zijn in de Hassan II-moskee in Casablanca. De achterkant van het biljet toont het Mechouar-plein in Laâyoune, de snelweg Tiznit-Dakhla en het Moussem van Tan-Tan festival.

Diverse thema's op nieuwe munten

De nieuwe munten die zijn uitgebracht hebben diverse thema's, variërend van landbouw en duurzaamheid tot culturele diversiteit, nationale soevereiniteit en infrastructuur. De munt van 5 dirham erkent bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Sahara, terwijl de 10 dirham munt een gestileerde afbeelding toont van de Mohammed VI-brug, de langste hangbrug van Afrika.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het nieuwe geld geldig is naast het huidige geld, dat zijn waarde behoudt. Dit is door de bank bekendgemaakt aan het publiek en de economische actoren. Daarnaast heeft de bank ook informatie gedeeld over de kenmerken en veiligheidsvoorzieningen van het nieuwe geld.

Om vervalsing te voorkomen, is het nieuwe geld voorzien van geavanceerde technologieën. Deze omvatten hologrammen, watermerken, fluorescerende inkt en microteksten; allemaal bedoeld om de authenticiteit van het geld te waarborgen en frauduleuze activiteiten te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.