Lichte winsten op de Amsterdamse beurs ondanks inflatiezorgen

CChristiaan 19 september 2023 13:47

De Amsterdamse beurs noteert lichte winsten ondanks de inflatiezorgen. Beleggers wachten met spanning op de rentebesluiten van morgen en donderdag. De olieprijs blijft oplopen, maar er is vertrouwen in een mogelijke stabilisatie.

Amsterdamse beurs noteert lichte winst

De Amsterdamse beurs heeft dinsdagochtend een lichte stijging laten zien. Met een stijging van 0,2 procent werd een stand van 737,22 punten behaald. Dit toont aan dat de markt nog steeds in beweging is en dat beleggers zich niet laten afschrikken door mogelijke economische onzekerheden.

Inflatie eurozone iets minder dan verwacht

De inflatie in de eurozone bleek iets minder dan verwacht. In augustus kwam deze uit op 5,2 procent, iets minder dan de 5,3 procent waarop werd gerekend. Dit is een positief signaal, aangezien het een mogelijke indicator kan zijn dat de economische druk enigszins aan het afnemen is.

Ondanks de lichte winsten op de beurs, blijft de olieprijs stijgen. Een vat Brent olie kost nu meer dan 95 dollar en voor WTI moet bijna 93 dollar worden betaald. Dit kan op de lange termijn invloed hebben op de markt en de economie als geheel, gezien de rol die olie speelt in wereldwijde handel en productie.

Verwachting olieprijsstabilisatie van Amerikaanse minister van Financiën

Ondanks de stijgende olieprijs, is er enig optimisme. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, heeft in een gesprek met zakenzender CNBC aangegeven dat zij verwacht dat de olieprijs zal stabiliseren. Dit komt mede door het feit dat China weer op stoom komt en Saoedi-Arabië de productiebeperking handhaaft.

Op de AEX zien we enkele opmerkelijke bewegingen. Besi, dat maandag nog een koersval beleefde, herstelt zich en noteert een stijging van ruim een procent. Shell profiteert van de oplopende olieprijs en ziet zijn koers met een half procent stijgen. Dit illustreert hoe verschillende factoren en gebeurtenissen de koersen van individuele bedrijven kunnen beïnvloeden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.