Kleine stijgingen op de beurs, risico's blijven bestaan

CChristiaan 31 augustus 2023 08:58

De AEX zal waarschijnlijk een fractie hoger openen, terwijl de Japanse beurs met 1% stijgt. De Chinese vastgoedcrisis blijft een belangrijk aandachtspunt en ook de inflatie in Nederland blijft een uitdaging. Het bedrijf Azerion heeft dit jaar 51% van zijn waarde verloren en komt met halfjaarcijfers.

Lichte groene start voor de AEX

De financiële markten lijken vandaag rustig te starten met een kleine stijging van de AEX. De futures van de Europese beurzen noteren ook een lichte groene kleur. Bij de Aziatische markten is het beeld ook niet veel anders, met uitzondering van de Japanse beurs die een stijging van 1% laat zien.

Chinese vastgoedcrisis blijft een zorg

China's vastgoedsector blijft in zwaar weer verkeren. Country Garden, de grootste vastgoedontwikkelaar van het land, heeft een verlies van $7 miljard geleden en waarschuwt voor een mogelijk faillissement. Dit onderstreept de ernst van de crisis in de sector. Bovendien blijft de Chinese industriële PMI onder de 50, wat wijst op een krimpende of stagnerende industrie.

Inflatie in Nederland blijft een uitdaging

Hoewel de Nederlandse inflatie in augustus tot 3,0% daalde, is deze afname volledig te wijten aan de scherpe daling van de energieprijzen. Dit betekent niet dat de inflatie op de lange termijn onder controle is, aangezien energieprijzen in de toekomst weer kunnen stijgen, wat de inflatie weer kan opdrijven.

Azerion, het enige bedrijf op het Damrak met een slechtere prestatie dan Adyen in 2023, kwam vandaag met zijn halfjaarcijfers. Het bedrijf heeft dit jaar al 51% van zijn waarde verloren, wat meer is dan het verlies van 40% van Adyen. Dit wijst op de uitdagingen die het bedrijf heeft op de financiële markten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.