Klaas Knot twijfelt over verdere renteverhogingen van de ECB

HHenk 18 juli 2023 12:46

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurder, zet vraagtekens bij verdere verhogingen van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) na volgende week, volgens een interview met Bloomberg TV.

Onzekerheid over toekomstig monetair beleid

Er is onzekerheid over de mogelijkheid tot verdere verkrapping van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) na volgende week, volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurder. In een recent interview met Bloomberg TV benadrukte Knot dat toekomstige beleidsveranderingen zorgvuldig moeten worden overwogen op basis van de macro-economische gegevens en de risico's van verdere verhogingen.

Marktverwachtingen mogelijk te hoog

De huidige marktverwachting van nog twee renteverhogingen - elk met 25 basispunten - om een piek van 4 procent te bereiken, kan overdreven zijn, volgens Knot. Hij suggereert dat de markt misschien te optimistisch is over de mogelijkheid van verdere renteverhogingen. De Duitse tienjaarsrente daalde dinsdag met 7 punten tot 2,41 procent, wat mogelijk een indicator is van deze overdrijving.

Het is belangrijk op te merken dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week donderdag een beslissing zal nemen over het rentebeleid. Afhankelijk van deze beslissing kan het toekomstige beleid van de ECB en de monetaire situatie in de Eurozone verder worden beïnvloed.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.