Kans op verdere renteverhoging door ECB: Knot waarschuwt voor onderschatting

CChristiaan 6 september 2023 12:57

DNB-chef Klaas Knot waarschuwt dat beleggers de kans op een verdere renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) mogelijk onderschatten. Hoewel de ECB de rente al negen keer op rij heeft verhoogd, is een tiende verhoging volgens Knot geen uitgemaakte zaak.

Rente verhoging door ECB geen zekerheid

In een recent interview met Bloomberg heeft Klaas Knot, de voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB) en ECB-bestuurslid, gewaarschuwd dat beleggers de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente volgende week zal verhogen, mogelijk onderschatten. Knot merkt op dat de ECB de rente al negen keer achter elkaar heeft verhoogd, maar benadrukt dat een tiende verhoging zeker geen gelopen race is.

Inflatievoorspellingen naar verwachting stabiel

Ondanks de economische vertraging in de eurozone, welke ongetwijfeld impact zal hebben op de vraag, gelooft Klaas Knot niet dat de nieuwe inflatievoorspellingen van de ECB significant zullen afwijken van de eerdere voorspellingen. Ook houdt Knot vast aan de inflatiedoelstelling van 2 procent voor 2025, welke hij als het 'absolute minimum' beschrijft.

Steun en bezorgdheid voor verdere renteverhoging

Verschillende centralebankpresidenten, waaronder die van Duitsland, België, Oostenrijk en Letland, hebben al aangegeven bereid te zijn een verdere renteverhoging van een kwart procentpunt te steunen. Hoewel ze aangeven dat dit mogelijk de laatste rentestap voor de nabije toekomst zou kunnen zijn. Aan de andere kant wezen de centralebankpresidenten uit Italië en Portugal op de economische risico's van verdere renteverhogingen.

In een televisie-interview heeft de Franse centralebankpresident, François Villeroy de Galhau, aangegeven dat de rente bijna een piek heeft bereikt. Hij wilde echter niet duidelijk maken of dit betekent dat de ECB de rente volgende week moet verhogen of ongewijzigd laten. ECB-president Christine Lagarde heeft tot nu toe benadrukt dat de inflatie nog steeds te hoog is en dat de centrale bank vastbesloten is om deze terug te dringen tot het gewenste niveau.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.