Kan Bitcoin profiteren van het einde van de renteverhogingen?

CChristiaan 11 augustus 2023 18:47

Terwijl disinflatie wereldwijd toeneemt, kijken we naar de impact op renteverhogingen en hoe dit de koers van Bitcoin kan beïnvloeden.

Opkomst van disinflatie

Recente economische data toont aan dat disinflatie zich voortzet. De kerninflatie in de Verenigde Staten en China laat tekenen zien van disinflatie. Deze ontwikkeling zou kunnen betekenen dat centrale banken hun renteverhogingen kunnen staken, wat op zijn beurt de Bitcoin koers kan beïnvloeden.

Rente verhogingen gaan door

Zelfs met de dalende inflatie wereldwijd, blijven centrale banken, zoals de Federal Reserve in de Verenigde Staten, de rente verhogen. Dit heeft de Amerikaanse rente op het hoogste niveau in 22 jaar gebracht. Centrale banken zijn voorzichtig en willen niet te snel de overwinning op inflatie claimen, gezien ze na de pandemie verkeerd zaten met hun voorspellingen.

Effect van rentebeleid op Bitcoin

De exacte impact van het rentebeleid van de centrale banken op de Bitcoin koers is nog onzeker. In 2022 zagen we sterke dalingen na het begin van de renteverhogingen, maar in 2023 stabiliseerde de situatie en werden zelfs positieve resultaten voor Bitcoin waargenomen. De huidige economische omstandigheden kunnen echter een negatieve invloed hebben op de Bitcoin koers.

Met de mogelijkheid om een risicovrij rendement van 5 procent te verdienen op Amerikaanse staatsobligaties, kiezen investeerders vaker voor dit soort investeringen in plaats van risicovolle assets zoals Bitcoin. Vooral gezien de verhoogde kans op een recessie in 2023/2024 en de reeds hoge stijging van Bitcoin in 2023.

Gezien de huidige economische omstandigheden en de keuzes van investeerders, is de kans op een bullmarkt voor Bitcoin in de komende maanden relatief klein. Deze situatie kan echter veranderen met positief nieuws, zoals de goedkeuring van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF. Daarnaast kan de situatie in 2024 veranderen als de Federal Reserve de rente verlaagt om een recessie of disinflatie te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.