Inzinking in Crypto handelsvolume in Q2 van 2023

HHenk 23 juli 2023 20:36

Na een sterke start in 2023 met aanzienlijke stijgingen in de crypto markt en handelsvolumes, heeft het tweede kwartaal helaas een drastische daling gezien. Zowel gecentraliseerde als decentrale platformen zijn getroffen, volgens een onderzoek van Coingecko.

Gecentraliseerde exchanges zien grote daling

Gecentraliseerde crypto exchanges, met Binance als marktleider, zagen in het tweede kwartaal van 2023 een aanzienlijke daling in handelsvolume. Het totale handelsvolume kwam uit op een enorme $1,42 biljoen, wat een daling van 43 procent betekent ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze teruggang heeft waarschijnlijk te maken met een combinatie van factoren, waaronder wettelijke onzekerheden en strengere financiële regelgeving.

DeFi-sector getroffen door daling

Ook de DeFi-sector ontsnapte niet aan de neerwaartse trend in het tweede kwartaal. Het handelsvolume daalde met ongeveer 28 procent tot $155 miljard, ondanks dat deze sector over het algemeen beter presteerde dan gecentraliseerde exchanges. Dit toont aan dat de gehele crypto-industrie het moeilijk heeft gehad in het afgelopen kwartaal, ongeacht de specifieke sector of platform.

Ondanks de uitdagingen waar gecentraliseerde platforms zoals Binance mee te maken hebben gehad, blijven ze de duidelijke favoriet onder handelaren, met een overweldigende 89 procent van het totale handelsvolume. Het aandeel van decentrale exchanges daarentegen is slechts 11 procent. Dit toont aan dat, ondanks de recente populariteit van DeFi, gecentraliseerde platforms nog steeds een dominante rol spelen in de crypto-handel.

Uniswap ziet marktaandeel flink groeien

In het tweede kwartaal heeft Uniswap, een decentrale exchange (DEX) op het Ethereum-netwerk, zijn marktaandeel aanzienlijk zien groeien tot 70 procent. Deze groei is waarschijnlijk te danken aan de toenemende druk op gecentraliseerde exchanges van financiële toezichthouders, wat veel handelaren ertoe heeft aangezet om naar DeFi platforms zoals Uniswap te 'vluchten'.

Ethereum blijft de meest gebruikte blockchain binnen de DeFi-sector, met een marktaandeel van 63 procent. Dit onderstreept de aanhoudende dominantie van Ethereum in de DeFi wereld, ondanks de groei van andere blockchains en de recente opkomst van Aribtrum, een nieuw layer-2 netwerk voor Ethereum, dat in het afgelopen kwartaal 17 procent van de DeFi-activiteit voor zijn rekening nam.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.