
ING Research voorspelt dat de gevolgen van inflatieverwachtingen nog steeds voelbaar zijn en potentieel hun stempel kunnen drukken op het consumentenvertrouwen en de uitgaven van huishoudens.
Aanzienlijke daling van de inflatie
Een jaar geleden piekte de inflatie nog op 14,5%, maar deze is inmiddels gedaald naar zo'n 3%. De belangrijkste factor die deze daling heeft veroorzaakt, zijn de energieprijzen die aanzienlijk zijn afgenomen. ING Research voorspelt dat deze trend zich zal voortzetten, met een inflatie van iets boven de 2% begin 2024.
Prijsstijgingen en koopkrachtverlies
De inflatie heeft geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen, wat direct wordt gevoeld door consumenten. Ondanks recente prijsdalingen van boodschappen, betalen Nederlandse consumenten nog steeds ongeveer 11% meer voor dezelfde producten dan een jaar geleden. Dit heeft geleid tot een verwacht koopkrachtverlies van ongeveer 4% over 2022 en 2023.
Verwachte langdurige terugkeer naar prijsstabiliteit
ING Research constateert dat de angst voor inflatie nog steeds sterk leeft onder consumenten. Uit een enquête blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlandse consumenten verwacht dat het minstens een jaar of langer zal duren voordat de inflatie weer rond de 2% zal zitten, het niveau dat overeenkomt met prijsstabiliteit. Deze tamelijk sombere verwachting kan invloed hebben op consumentenuitgaven.
Uit de enquête van ING Research blijkt dat consumenten waarschijnlijk de hand op de knip houden in afwachting van dalende prijzen. De verwachting is dat consumenten de komende zes maanden verder zullen bezuinigen op hun uitgaven aan boodschappen, kleding en horeca.