
De Nederlandse inflatie is in juli gedaald tot onder de 5 procent, met name door de prijsontwikkeling van energie, aldus nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Inflatie in Nederland daalt
De daling van de inflatie in Nederland in de maand juli tot onder de 5 procent is opvallend. Deze trend wordt bevestigd door de meest recente gegevens van het CBS. Dit is een belangrijke economische indicator die de kosten van levensonderhoud beïnvloedt en kan leiden tot aanpassingen in het monetaire beleid.
Energie prijzen beïnvloeden inflatie
De stijging van de consumentenprijzen met 4,6 procent op jaarbasis in juli is minder dan de 5,7 procent in juni. Een belangrijke factor in deze daling van de inflatie is de prijsontwikkeling van energie. Daarmee geeft dit aan dat de energiekosten een grote rol spelen in de kosten van levensonderhoud en de inflatie.
Zelfs als we de kosten van energie en motorbrandstoffen buiten beschouwing laten, zien we nog steeds een aanzienlijke prijsstijging. In juli waren deze prijzen 6,8 procent hoger dan een jaar geleden, hoewel dit minder is dan de stijging van 7,2 procent op jaarbasis in juni. Dit illustreert dat de druk op de prijzen nog steeds hoog is, zelfs zonder de invloed van energie en brandstoffen.
Afkoelende inflatie volgens Europese norm
Wanneer we de Europese rekenmethode HICP gebruiken, zien we dat consumentengoederen en -diensten in juli 5,3 procent duurder waren dan een jaar eerder, tegen een stijging van 6,4 procent in juni. Dit toont aan dat de inflatiedruk in de eurozone in het algemeen is afgenomen, van 5,5 procent in juni naar 5,3 procent in juli. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen in de gaten te houden, omdat ze kunnen leiden tot veranderingen in het economisch beleid op Europees niveau.