Hoop op goedkeuring Bitcoin beursfonds neemt af na controversiële uitspraken

CChristiaan 14 augustus 2023 16:02

De hoop op goedkeuring van een Bitcoin spot-ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) neemt af, ondanks hernieuwde inspanningen van vermogensbeheerder BlackRock. Voormalig SEC-directeur, John Reed Stark, voorspelt dat de goedkeuring onwaarschijnlijk is onder de huidige regering.

SEC blijft Bitcoin spot-ETF weigeren

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft al jarenlang de aanvragen voor een Bitcoin spot-ETF (exchange-traded fund) van verschillende bedrijven, waaronder de toonaangevende vermogensbeheerder BlackRock, afgewezen. Deze houding van de SEC heeft ervoor gezorgd dat de hoop op goedkeuring van een dergelijk fonds afneemt, ook al heeft BlackRock recentelijk zijn aanvraag hernieuwd. Er heerst echter verdeeldheid over de vraag of BlackRock's aanvraag de kans op goedkeuring daadwerkelijk zou vergroten.

Twijfels aan goedkeuring onder huidige regering

John Reed Stark, de voormalige directeur van de afdeling Office of Internet Enforcement van de SEC, heeft op Twitter aangegeven dat hij denkt dat er geen goedkeuring zal komen voor een Amerikaanse spot-ETF onder de huidige regering. Hij wijst op verschillende redenen waarom de SEC terughoudend zou kunnen zijn. Een van de voornaamste redenen is de houding van de huidige Amerikaanse regering ten opzichte van cryptocurrency, met name Bitcoin.

Stark merkt op dat de regering Biden duidelijk geen fan is van crypto, iets dat onder andere blijkt uit hun belastingvoorstellen voor Bitcoin miners en de overtuiging dat cryptocurrencies het bestaande financiële systeem in gevaar kunnen brengen. Volgens Stark zijn dit tekenen dat de huidige regering waarschijnlijk geen groen licht zal geven voor een Bitcoin spot-ETF.

Streng crypto-beleid onder Gensler

Het huidige hoofd van de SEC, Gary Gensler, is door de Democratische partij aangesteld. Gensler staat bekend om zijn strenge crypto-reguleringsbeleid. Onder zijn leiding heeft de SEC rechtszaken gevoerd tegen grote spelers in de crypto-industrie zoals Ripple, Binance en Coinbase. Volgens Stark is dit een teken dat het beleid van de SEC onder de huidige regering waarschijnlijk niet zal veranderen, wat de onzekerheid in de sector in de VS zal blijven voeden.

Stark uit echter ook de hoop dat een verandering in de Amerikaanse regering in de toekomst de houding ten opzichte van crypto-industrie kan verbeteren. Hij suggereert dat als de volgende regering wordt geleid door een Republikein, dit zou kunnen betekenen dat Gensler zou vertrekken en plaats zou maken voor een meer crypto-vriendelijke opvolger. Hierbij noemt hij Hester Peirce, een SEC-commissielid dat bekend staat om haar vooruitstrevende houding ten opzichte van de crypto-industrie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.