Hoe realistisch is een pensioenleeftijd van 72 jaar in Spanje?

CChristiaan 26 augustus 2023 17:38

De Spaanse werkgeverskring heeft een voorstel gedaan om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar een bereik van 68 tot 72 jaar. Dit voorstel heeft veel kritiek gekregen, maar het roept ook de vraag op: Kan en moet Spanje de pensioenleeftijd verhogen tot 72 jaar?

Voorstel voor hogere pensioenleeftijd

De Spaanse werkgeverskring heeft onlangs een voorstel ingediend bij de toekomstige Spaanse regering om de leeftijd waarop men recht heeft op pensioen vrijwillig te verhogen. Dit zou betekenen dat de pensioenleeftijd wordt uitgesteld naar een bereik van 68 tot 72 jaar. De invoering van dit voorstel zou niet zonder gevolgen zijn: als iemand besluit eerder met pensioen te gaan, zou dit een vermindering van de pensioenuitkering betekenen. Gaat iemand daarentegen later met pensioen, dan zou dit worden gestimuleerd met voordelen.

Op dit moment ligt de pensioengerechtigde leeftijd in Spanje in 2023 op 66 jaar en 4 maanden voor werknemers die minder dan 37 jaar en 9 maanden hebben gewerkt. Als werknemers langer hebben gewerkt, hebben zij het recht om op 65-jarige leeftijd met pensioen te gaan. Voor vrijwillig vervroegd pensioen is het echter noodzakelijk om minstens 37 jaar en 9 maanden te hebben gewerkt om op 64-jarige leeftijd met pensioen te gaan, of op 63-jarige leeftijd als men 37 jaar en 9 maanden of meer heeft gewerkt.

Elke maand betaalt Spanje een totaal van 10.055.940 pensioenen uit. De meerderheid van deze pensioenen, namelijk 6.369.023, zijn ouderdomspensioenen. Dan volgen pensioenen voor weduwen en weduwnaars (2.352.406), pensioenen voor arbeidsongeschiktheid (947.160), pensioenen voor wezen (342.143) en pensioenen voor familieleden (45.208). Deze uitbetalingen kosten de Spaanse staat elke maand 12,1 miljard euro, wat gelijk is aan 11,7% van het Bruto Binnenlands Product.

Vergelijking pensioenleeftijd in Europa

Met de huidige pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar en 4 maanden, behoort Spanje tot de Europese landen met de hoogste pensioenleeftijd. Alleen in landen als Denemarken, Griekenland, Italië, Bulgarije, Noorwegen en IJsland is de pensioenleeftijd nog hoger, namelijk 67 jaar. In Nederland en Portugal is de pensioenleeftijd respectievelijk 66 jaar en 10 maanden en 66 jaar en 4 maanden. Oostenrijk heeft de laagste pensioenleeftijd in Europa met 62 jaar, gevolgd door Frankrijk met een pensioenleeftijd van 62 jaar en drie maanden en Slowakije met een pensioenleeftijd van 63 jaar.

Protest tegen pensioenhervormingen

De afgelopen tijd is er in verschillende Europese landen veel protest geweest tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. In Frankrijk heeft de regering-Macron een pensioenhervorming doorgevoerd die de pensioenleeftijd van 62 jaar naar 64 jaar verhoogt - een controversiële maatregel die veel weerstand heeft ondervonden. Maar Frankrijk is niet het enige land dat de pensioenleeftijd verhoogt. Ook Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België hebben plannen aangekondigd om de pensioenleeftijd te verhogen, net zoals landen met de laagste pensioenleeftijd, zoals Slowakije en de Baltische staten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.