Hoe crypto donaties Oekraïne ondersteunen in tijden van oorlog

HHenk 29 juli 2023 00:36

Oekraïne haalt sinds de start van de Russische invasie aanzienlijke bedragen op in cryptocurrencies, waardoor het land cruciale steun ontvangt. Hoewel deze donaties slechts een klein deel vormen van de totale ontvangen hulp, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de weerstand van Oekraïne.

Crypto donaties dragen bij aan Oekraïense verdediging

Sinds de invasie van Rusland heeft Oekraïne een onverwachte bron van steun gevonden in de vorm van cryptocurrencies. Tot op heden heeft het land maar liefst $225 miljoen aan donaties ontvangen in de vorm van verschillende cryptocurrencies. Hoewel dit bedrag slechts een klein deel vormt van de miljarden die Oekraïne heeft ontvangen in fiatvaluta, hebben deze donaties wel bijgedragen aan de aankoop van essentiële benodigdheden zoals wapens, munitie en medische apparatuur. Deze middelen zijn cruciaal voor Oekraïne om zich te verdedigen tegen het Russische leger.

Steady groei in crypto donaties

Het is opvallend dat de steun via cryptocurrencies sinds de start van de invasie gestaag is blijven groeien. In totaal werd er een jaar geleden ongeveer $135 miljoen aan crypto donaties opgehaald. Deze gestage groei getuigt van de voortdurende solidariteit en betrokkenheid van crypto gebruikers wereldwijd bij de situatie in Oekraïne. Hoewel de maandelijkse donatiebedragen eind 2022 en in 2023 enigszins gestagneerd zijn, blijft de algehele trend opwaarts.

Crypto donaties richten zich op humanitaire doeleinden

Uit de gegevens van blockchain analysebedrijf Crystal Blockchain blijkt dat de meest populaire cryptocurrencies voor donaties USDT, ETH en BTC waren. Oekraïense fondsen hebben in totaal ongeveer $134 miljoen aan crypto ingezameld voor humanitaire behoeften, terwijl militaire campagnes $91 miljoen hebben vergaard. Het is duidelijk dat de crypto gemeenschap voornamelijk gekozen heeft om te doneren voor humanitaire in plaats van militaire doeleinden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alleen Oekraïne heeft geprofiteerd van crypto donaties. Ook Russische militaire en paramilitaire eenheden hebben steun gekregen in de vorm van cryptocurrencies. Echter, vanwege de geheime aard van deze donaties en de strenge sancties tegen Rusland, zijn de bedragen aanzienlijk lager. Volgens Crystal hebben crypto donaties voor de Russische militaire inspanningen slechts ongeveer $2 miljoen opgebracht. Dit is nog steeds bescheiden in vergelijking met de omvang van de steun die Oekraïne heeft ontvangen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.