
Verschillende stablecoin projecten hebben flink te lijden onder recente rechtszaken, wat de totale marktkapitalisatie van stablecoins heeft doen kelderen. Vooral Pax Dollar (USDP) en andere kleinere stablecoins zijn hierdoor hard geraakt, hoewel Tether (USDT) een verrassende stijging liet zien.
Marktkapitalisatie stablecoins zet stevige daling in
De marktkapitalisatie van stablecoins heeft een langdurige neergang ingezet. Volgens gegevens van het analyse platform CCData heeft deze neergang een nieuw dieptepunt bereikt: het laagste niveau sinds augustus 2021. Deze trend heeft een ononderbroken reeks van 16 maanden doorgezet.
Pax Dollar worstelt met enorme waardevermindering
Pax Dollar (USDP) is een van de stablecoins die bijzonder hard is getroffen door deze neergang. De stablecoin moest in de maand juli een aanzienlijke daling van 43,1% ondergaan. Aan het begin van deze maand bedroeg de marktkapitalisatie nog iets meer dan $1 miljard, maar dat is inmiddels gedaald tot slechts $563 miljoen. Voor Pax Dollar is dit het laagste niveau sinds eind 2020.
Tether weerstaat marktdaling met nieuwe recordhoogte
Niet alle stablecoins delen in de malaise. Tether (USDT) blijkt weerbaar en heeft zelfs een kleine stijging laten zien. Het project heeft zelfs een nieuwe all time high marktkapitalisatie bereikt van maar liefst $83,8 miljard.
SEC rechtszaak schrikt investeerders in kleinere stablecoins af
Een rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC) tegen Binance.US en Coinbase heeft gevolgen voor andere kleinere stablecoins zoals Binance USD (BUSD) en USD Coin (USDC). Deze projecten zagen hun marktkapitalisatie respectievelijk met 4,5% en 3% dalen. De rechtszaak lijkt investeerders naar Tether te hebben gedreven.
De Europese bankentoezicht (EBA) heeft eerder deze maand richtlijnen aangekondigd voor instellingen die stablecoins uitgeven. Deze richtlijnen zijn bedoeld om verantwoord gedrag van klanten te waarborgen en vereisen dat exchanges voldoende reserves en liquiditeit behouden. Hoewel deze maatregelen niet bindend zijn, zullen ze na 30 juni 2024 verplicht worden.
Tegelijk met de aankondiging van de EBA, heeft de Europese effecten- en marktautoriteit (ESMA) een rapport uitgebracht met voorstellen voor het reguleren van de crypto-industrie. Bedrijven hebben tot 20 september om op deze voorstellen te reageren. De definitieve regels worden in het begin van 2024 verwacht.