Grote streamingdiensten moeten investeren in Nederlandse producties

HHenk 31 oktober 2023 17:03

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat grote streamingdiensten, actief in Nederland, verplicht zullen zijn om 5% van hun jaaromzet te investeren in Nederlandse producties. De wet gaat in op 1 januari 2024 en zal naar verwachting meer dan 40 miljoen euro aan investeringen opleveren.

Investeringsplicht voor streamingdiensten

De Nederlandse overheid heeft besloten dat grote streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime, die in ons land actief zijn, een deel van hun winst moeten investeren in de Nederlandse cultuur. Vanaf 1 januari 2024 zullen deze bedrijven verplicht zijn om 5% van hun jaaromzet te investeren in Nederlandse producties. Dit besluit is gebaseerd op een wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media.

De nieuwe wetgeving gaat van kracht op 1 januari 2024. Deze wet bepaalt dat alle streamingdiensten die een jaaromzet in Nederland hebben van meer dan 10 miljoen euro, verplicht zijn om een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Dit betekent dat bedrijven zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime een belangrijke rol zullen spelen in de financiering van Nederlandse series, films en documentaires.

Europese trend in investeringsbeleid

Nederland is niet het enige land dat dergelijke maatregelen neemt. Andere Europese landen, zoals België, Frankrijk en Duitsland, hebben al soortgelijke stappen gezet. Private aanbieders zijn daar al verplicht bij te dragen aan nationale producties. Dit toont aan dat het beleid in lijn is met een bredere Europese trend om de lokale film- en televisie-industrie te ondersteunen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.