Groot crypto schandaal: Tienduizenden bitcoins ongedekt op Tron netwerk

HHenk 22 juli 2023 19:56

Er zijn geruchten dat tienduizenden bitcoins op het Tron netwerk niet gedekt zijn. Mocht dit waar zijn, dan staat de oprichter van Tron, Justin Sun, middenin een groot crypto schandaal.

Ongedekte bitcoins op Tron netwerk?

Justin Sun, de oprichter van Tron, ligt onder vuur in de crypto wereld. Er zijn verhalen opgedoken die beweren dat er tienduizenden bitcoins op het Tron netwerk niet gedekt zijn. Mocht dit waar zijn, dan zou dit een groot crypto schandaal betekenen. De geruchten zijn begonnen nadat er op 21 augustus 2022 naar verluidt 60 duizend bitcoins 'gemint' werden op het Tron netwerk. Deze bitcoins zijn opgesloten en hebben een TRC-20 versie op Tron gekregen. Dergelijke mints moeten echter volledig gedekt zijn, maar in dit geval lijkt dat niet het geval te zijn.

Crypto onderzoeker ErgoBTC onthult zorgwekkende feiten

ErgoBTC, een bekende crypto onderzoeker, heeft een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar deze zaak. Hij kwam tot de conclusie dat de 60 duizend bitcoins die op het Tron netwerk zijn gemint niet gedekt zijn. Er is geen transparantie over de dekking van deze bitcoins. Het totale aanbod van bitcoins op Tron, inclusief de omstreden 60 duizend, is 114 duizend. Ook voor deze overige hoeveelheid zijn er geen bitcoins met dekkende coins te vinden.

Verdachte transacties gelinkt aan Justin Sun

Er zijn nog meer vreemde zaken gebeurd na de creatie van de 60 duizend bitcoins. Zo zijn er honderden miljoenen dollars in stablecoins verdacht verhandeld. Na de creatie van de bitcoins werden de 60 duizend tokens geparkeerd op het DeFi platform JustLend op Tron tegen een lening van 600 miljoen dollar in USDC. Binnen twee uur werd er vervolgens een lening van 300 miljoen dollar terugbetaald. De adressen van deze transacties worden gelinkt aan Sun zelf. Dit wijst op een uiterst verdachte situatie waarbij Sun in het middelpunt lijkt te staan.

Het verhaal wordt nog complexer na geruchten over de verkoop van de crypto exchange Huobi aan Sun. Onderzoeker Adam Cochran speculeert dat Sun valse assets heeft gebruikt om Huobi te kopen. Hij zou nu assets van Huobi- en Poloniex-gebruikers in zijn JustLend platform stoppen of staken en de rendementen zelf houden. Een andere onderzoeker heeft een vergelijkbare conclusie getrokken en beweert dat het een grote witwaspraktijk en een scam is. ErgoBTC is echter iets genuanceerder en stelt dat 'afwezigheid van bewijs geen bewijs van afwezigheid' is, maar ook hij concludeert dat er iets heel erg mis is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.