Groeiende zorgen over spanningen tussen China en VS schudden financiële markten

CChristiaan 7 september 2023 09:03

De oplopende spanningen tussen China en de VS, gekoppeld aan economische zorgen en politieke hervormingen in Nederland zorgen voor onrust op de financiële markten. Hier zijn de belangrijkste punten op een rij.

AEX toont rode cijfers ondanks positieve Chinese data

De financiële markten beginnen de dag in mineur, met de AEX future die 0,3% in het rood noteert, in lijn met Wall Street. De Aziatische beurzen, met name Hongkong en de Japanse Nikkei, ervaren ook een daling. Dit ondanks het feit dat er positieve economische data uit China kwamen, waar de import minder hard daalde dan verwacht. Dit suggereert dat de economische situatie in de regio mogelijk niet zo somber is als eerder gedacht.

In een poging om de economische groei aan te jagen, hebben Chinese banken de hypotheekrente verlaagd. Deze maatregel is bedoeld om de worstelende Chinese vastgoedmarkt te stimuleren en kan wereldwijde gevolgen hebben. Het bedrag aan hypotheken in China is aanzienlijk, met een totale waarde van $5,3 biljoen. Dit zorgt voor extra aandacht, aangezien problemen in deze sector kunnen overwaaien naar Europa en de VS.

Apple krijgt klap op Wall Street na Chinese beperkingen

Technologiegigant Apple kreeg een flinke klap op Wall Street, met een daling van meer dan 3,5%. Dit volgt op het nieuws dat de Chinese overheid van plan is om het gebruik van iPhones en andere buitenlandse elektronische apparaten te beperken. Dit is vooral gericht op mensen die voor de overheid en staatsbedrijven werken. Voor Apple, waarvoor China de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt is, betekent dit een grote tegenslag.

Oplopende spanningen tussen China en VS zetten financiële markten onder druk

De geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten lopen op, wat de financiële markten verder onder druk zet. Deze toename van spanningen kan een van de mogelijke oorzaken zijn voor de lagere opening op de beurzen vandaag. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien elke escalatie bredere gevolgen kan hebben voor de wereldwijde economie en de financiële markten.

In Nederland werd een belangrijke stap gezet richting een hervorming van de zogenaamde Box-3 belasting. Politieke partijen hebben een compromis bereikt om belasting te heffen op basis van werkelijke rendementen in plaats van fictieve rendementen. Terwijl deze verandering dichterbij komt, kan het voor aandelenbeleggers minder goed nieuws betekenen, aangezien deze groep de hoogste rendementen maakt. Desondanks, de hervorming is pas op z'n vroegst in 2027 te verwachten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.