Gemengde opening voor Europese beurzen

CChristiaan 8 september 2023 07:57

De Europese beurzen laten een verdeelde opening zien, met opmerkelijke bewegingen voor individuele aandelen. Economische groei, industriële productie en potentiële renteverhogingen blijven centrale thema's.

Verdeelde opening voor Europese beurzen

Europese beurzen starten de handelsdag met een verdeelde opening, waarbij geen extreme koersbewegingen worden verwacht. Terwijl de Duitse DAX en Franse CAC 40 lichte winsten laten zien, lijkt de Britse FTSE lager te openen. Dit mix van openingskoersen onderstreept de huidige onzekerheid op de markten.

Minimale economische groei in eurozone

De economische groei in de eurozone was in het tweede kwartaal net positief, met een groei van 0,1 procent op kwartaalbasis. Dit is een daling ten opzichte van eerdere metingen. Dergelijke kleine groeipercentages benadrukken dat de economie van de eurozone zich nog in een kwetsbare positie bevindt, waarbij verdere groei allesbehalve gegarandeerd is.

Waarschuwing voor mogelijke renteverhoging

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft gewaarschuwd dat de markt de kans op een renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week onderschat. Ondanks de tegenvallende economische berichten, stelt Knot dat de kans op een renteverhoging reëel is. Deze uitspraak kan beleggers ertoe aanzetten zich voor te bereiden op mogelijke gevolgen van een renteverhoging.

Techgiganten zoals Apple en Nvidia hebben te maken met dalende aandelenprijzen, variërend van 1,5 tot 3 procent. De druk op techbedrijven wordt verhoogd door recente beslissingen van de Chinese overheid, die heeft bevolen dat overheidsfunctionarissen geen buitenlandse gadgets meer mogen gebruiken tijdens het werk. Dit kan een negatieve impact hebben op de verkoop van deze techgiganten in China, een van hun grootste markten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.