Gaan we de geschiedenis herhalen? Bitcoin zou volgens Bloomberg een Wall Street-crash uit 1930 kunnen volgen

HHenk 20 augustus 2023 09:02

Een analist van Bloomberg waarschuwt dat de recente trends op de Bitcoin-markt sterk lijken op die van de Wall Street-crash van 1930. Dit wordt gevoed door de stijgende rentes en de groeiende interesse in Amerikaanse staatsobligaties.

Bitcoin in het vizier van een mogelijke crash

Bloomberg's senior macro strateeg Mike McGlone heeft op Twitter beweerd dat Bitcoin een vergelijkbare trend zou kunnen volgen als de beruchte Wall Street-crash van 1930. Dit is een van de meest gevreesde scenario's in de cryptowereld, en het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel de huidige koers redelijk stabiel lijkt, er een mogelijke verandering kan zijn in de nabije toekomst.

McGlone is van mening dat de groeiende rentes op Amerikaanse staatsobligaties investeerders zouden kunnen aantrekken om opnieuw in deze activa te investeren. Nadat de rentes een dieptepunt bereikten tijdens de coronapandemie, zijn ze aanzienlijk gestegen naarmate de Federal Reserve de beleidsrente verhoogde. Dit resulteerde in een daling van de waarde van de staatsobligaties zelf, aangezien de rentes en de waarde van de obligaties negatief met elkaar gecorreleerd zijn.

Bitcoin in de schaduw van de Great Depression

In overeenstemming met zijn eerdere beweringen, stelt McGlone dat de koersbewegingen van Bitcoin sterk lijken op die van de Amerikaanse aandelenmarkt in 1930, het jaar waarin de waarde bijna halveerde. Dit volgde op de beruchte Wall Street-crash van 1929, welke de VS in de zogenaamde Great Depression stortte – de zwaarste en langste economische neergang in de geschiedenis van de westerse industriële wereld.

Crypto en de uitdaging van stijgende rentes

Een andere interessante observatie van McGlone is dat crypto-currencies ontstaan zijn in een tijd van extreem lage rentes. Dit maakte een digitale versie van goud onder dergelijke omstandigheden erg aantrekkelijk. Maar nu de lage rentes voorbij lijken te zijn, is dit beeld mogelijk niet meer geldig. McGlone suggereert dat de inflatie kan omslaan naar deflatie en dat een recessie mogelijk op de loer ligt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.