Fed waarschijnlijk op pauze na gemengd banenrapport, zegt ING

HHenk 4 augustus 2023 18:33

Een gemengd banenrapport uit de VS suggereert dat de Federal Reserve in september waarschijnlijk vasthoudt aan een pauze in zijn renteverhogingscyclus, volgens een recente analyse van ING. De Amerikaanse economie voegde minder banen toe dan verwacht, terwijl de werkloosheid daalde en de loongroei iets sterker was.

Fed blijft mogelijk op pauze na gemengd banenrapport

Het recente banenrapport uit de Verenigde Staten had een gemengd karakter, waardoor de Federal Reserve mogelijk in september vasthoudt aan een pauze in zijn cyclus van renteverhogingen. De rapportage laat zien dat de Amerikaanse economie in juli minder banen heeft toegevoegd dan verwacht, maar de werkloosheid is enigszins gedaald en de loongroei was iets sterker.

Fed wil beleid langzamer verkrappen

De Fed heeft laten weten dat ze het beleid langzamer willen verkrappen. Dit sluit aan bij de interpretatie van het banenrapport, die consistent is met een geleidelijke afkoeling van de arbeidsmarkt. ING is van mening dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet verder hoeft te verhogen.

De aandacht verschuift nu naar de Amerikaanse inflatiecijfers, die volgende week verschijnen. Als de consumenten- en producentenprijzen in de komende maanden slechts bescheiden stijgen, met maximaal 0,2% op maandbasis, zou dit de kans op een renteverhoging in september verder moeten temperen. Echter, de markt schat de kans op een renteverhoging momenteel erg laag in.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.