Fed trekt rente op naar 22-jaar hoogtepunt in strijd tegen inflatie

HHenk 26 juli 2023 21:09

De Amerikaanse Federal Reserve heeft voor de elfde keer de rente verhoogd, waardoor deze op het hoogste niveau in 22 jaar komt te liggen. Met deze verhoging, een middel in de strijd tegen inflatie, komt de rentestand tussen de 5,25 en 5,5 procent te liggen.

Fed blijft rente consequent verhogen

Onophoudelijke actie van de Fed: voor de elfde opeenvolgende keer heeft de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente verhoogd. Ondanks de onvermijdelijke discussies over de mogelijke gevolgen van een dergelijk besluit, blijft de Fed vastberaden in hun strijd tegen inflatie.

Rente bereikt 22-jaar hoogte

Het is een flinke sprong: de rente is nu op het hoogste niveau in 22 jaar. Dit markeert een belangrijk moment, aangezien de rente van nabij 0 procent naar ruim 5 procent is gegaan sinds de Fed de strijd tegen de inflatie begon.

Effect van renteverhogingen op inflatie

Het lijkt te werken: de renteverhogingen hebben impact op de inflatie in de VS, die al twaalf maanden op rij daalt. Dit betekent dat de prijzen minder snel stijgen, een positief teken voor de Amerikaanse economie.

Wat gaat de ECB doen? Morgen is het de beurt aan de Europese Centrale Bank om te beslissen over de rentestand. De beslissing kan de rente naar het hoogste niveau sinds de invoering van de euro brengen, wat zeker een impact zal hebben op de Europese economie.

Wat betekent dit voor jou? Een mogelijke renteverhoging van de ECB heeft ook een impact op ons. Het lenen van geld zal duurder worden, maar tegelijkertijd kan een renteverhoging leiden tot een hogere spaarrente op ons spaargeld, een punt dat zeker in de gaten gehouden moet worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.