Fed hoeft rente in september niet te verhogen, zegt marktanalist

HHenk 30 augustus 2023 16:38

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank, bieden de recente macro-economische cijfers uit de VS de Federal Reserve geen noodzaak om de rente in september te verhogen. Dit komt voornamelijk door het afkoelen van de arbeidsmarkt en de tegenstrijdige groeicijfers van de Amerikaanse economie.

Geen renteverhoging nodig volgens marktanalyst

De macro-economische cijfers die recentelijk uit de Verenigde Staten zijn gekomen, geven geen aanleiding voor de Federal Reserve om de rente in september te verhogen. Deze conclusie is getrokken door marktanalist Philip Marey van Rabobank. Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt wat afkoelt en dat deze tendens de noodzaak tot een renteverhoging teniet doet.

ADP-rapport toont afkoeling arbeidsmarkt

Een opvallend detail uit de recente cijfers is het ADP-rapport, dat een afkoeling van de arbeidsmarkt illustreert. Dit levert een enigszins conflicterend beeld op met andere economische indicatoren. Zo zijn de verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie voor het derde kwartaal aanzienlijk beter dan de cijfers die woensdagmiddag bekend werden gemaakt over het tweede kwartaal. Dit toont aan dat de economische ontwikkelingen niet altijd lineair en voorspelbaar zijn.

Groeicijfers BBP lager dan verwacht

De cijfers van vanmiddag laten zien dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 2,1 procent is gegroeid. Dit percentage is lager dan de 2,4 procent die vorige maand werd voorspeld. Dit duidt op een mogelijke afkoeling van de economie en kan bijdragen aan de beslissing van de Federal Reserve om de rente niet te verhogen.

De recent uitgebrachte ADP-cijfers laten een banengroei zien van 177.000, wat lager is dan de verwachte 200.000. Desalniettemin werd de groei in juli opwaarts bijgesteld van 324.000 naar 371.000. Dit toont aan dat, ondanks de algemene afkoeling van de arbeidsmarkt, er nog steeds sprake is van een aanzienlijke banengroei.

Volgens het rapport zijn de salarissen in augustus met 5,9 procent gestegen op jaarbasis. Dit is weliswaar een lichte daling ten opzichte van de 6,2 procent van de maand ervoor, maar het toont wel aan dat ondanks de afkoelende arbeidsmarkt, de salarisgroei nog steeds sterk blijft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.