Europese beurzen starten de week met verlies: Geopolitieke spanningen en inflatie zorgen voor druk

HHenk 9 oktober 2023 08:12

De Europese aandelenmarkten openen naar verwachting lager door de toenemende geopolitieke risico's na de aanval op Israël en een markt die al worstelt met aanhoudende inflatie en stijgende rentetarieven. Dit in combinatie met nieuws en ontwikkelingen op bedrijfsniveau, heeft invloed op de prestaties van verschillende aandelen.

Europese beurzen openen lager

De druk op de Europese financiële markten neemt toe door de aanval op Israël door Palestijnse militanten die geopolitieke risico's toevoegen aan een markt die al te maken heeft met hardnekkige inflatie en stijgende rentetarieven. IG, een online handelsplatform, voorspelt een openingsverlies van 70 punten voor de Duitse DAX en een daling van 29 punten voor de Franse CAC 40. Ondertussen lijkt de Britse FTSE vlak te openen.

Belangrijke bedrijfsontwikkelingen

Vrijdag stonden aandelen van voedingsmiddelenproducenten zoals Unilever en Nestlé onder druk, met verliezen van circa 2,5 procent, nadat de CEO van Walmart US waarschuwde voor de toenemende populariteit van nieuwe afslankmiddelen. Het aandeel Aviva sloot in Londen ruim 5 procent hoger op overnamefantasie, aangewakkerd door een artikel van de Britse krant The Times. Verder daalde het aandeel Alstom bijna een procent na een flinke koersval van donderdag toen de Franse multinational met een outlookverlaging kwam. In Amsterdam verloor Philips bijna 7 procent na eisen voor extra onderzoek door de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Ontwikkelingen op de Amerikaanse markt

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd, met aandacht voor het officiële banenrapport uit de Verenigde Staten. Het banenrapport liet zien dat er in september 336.000 banen bij kwamen, bijna het dubbele van wat werd verwacht. Dit zorgde voor opluchting onder beleggers. Ook was er aanzienlijk bedrijfsnieuws: progressie in UAW-onderhandelingen hielp autofabrikanten zoals Ford en General Motors, terwijl Pioneer Natural Resources mogelijk wordt overgenomen door Exxon Mobil. Daarnaast verlaagde Tesla de prijs van zijn Model 3- en Model Y-auto's in de VS.

De Aziatische beurzen ondergaan ook druk met een algemene daling in de handel. De Japanse beurs is gesloten vanwege een nationale feestdag en Hongkong heeft de ochtendsessie geschrapt na een tyfoonwaarschuwing met signaal 8 voor tyfoon Koinu. Deze gebeurtenissen versterken de algemene sfeer van onzekerheid op de wereldwijde financiële markten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.