Europese beurzen openen hoger na meevallende Chinese macrocijfers

CChristiaan 15 september 2023 08:02

De Europese beurzen zijn vrijdag hoger geopend, gedreven door positieve Chinese macrocijfers. Ook de beslissing van de Europese Centrale Bank om de rente te verhogen heeft impact op de marktbeweging. De belangrijkste winnaars en verliezers op de markt en de belangrijkste economische ontwikkelingen worden in dit artikel besproken.

Europese beurzen openen hoger

De Europese aandelenmarkten hebben de handelsdag vrijdag met een positieve noot geopend, dankzij bemoedigende macro-economische indicatoren uit China. Deze positieve trend is vooral merkbaar in de DAX-index in Duitsland, die met 80 punten stijgt, en de CAC 40-index in Frankrijk, die met 43 punten stijgt. De FTSE-index in het Verenigd Koninkrijk lijkt eveneens hoger te openen met een plus van 30 punten.

De ECB heeft haar rentebeleid onlangs aangepast en de rente verhoogd, waardoor de verwachtingen voor een rentepiek zijn toegenomen. Deze stap heeft bijgedragen aan de positieve performance van de Europese beurzen. Echter, de voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, heeft niet expliciet bevestigd dat er nu een piek is bereikt in het rentebeleid. Ondanks dit voorbehoud, reageert de markt overwegend positief op deze ontwikkeling.

Producentenprijzen VS stijgen sterker dan verwacht

Aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten, zagen we een stijging van de producentenprijzen op maandbasis met 0,7 procent. Dit is aanzienlijk hoger dan de verwachte stijging van 0,4 procent. Deze inflatiedruk op producentenniveau kan gevolgen hebben voor de consumentenprijzen en op termijn voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.