Europese beurzen in afwachting van rentebesluit ECB

HHenk 27 juli 2023 13:32

De Europese beurzen noteren hoger in anticipatie op het rentebesluit van de ECB. De focus ligt vooral op signalen voor de volgende vergadering in september. Ondertussen bekijken beleggers mondiale economische indicatoren en bedrijfsnieuws.

Beurzen anticiperen op ECB rentebesluit

Beleggers wachten met spanning op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De beurzen reageren vaak op deze beslissingen, omdat ze invloed hebben op onder andere de kosten van lenen en de waarde van de euro. Er wordt verwacht dat de ECB de rente zal verhogen met 25 basispunten. Dit heeft ook invloed op de aandelenmarkten. Een hogere rente kan de kosten voor bedrijven om te lenen verhogen, wat hun winsten kan beïnvloeden.

Stijgende olieprijzen beïnvloeden bedrijfswinsten

De olieprijzen stegen ook op donderdag. West Texas Intermediate, een belangrijke benchmark voor olieprijzen, noteerde 1,1% hoger op $79,65 voor september-futures. Brent, een andere belangrijke benchmark, noteerde een stijging van 0,8% tot $83,29 voor oktober-futures. Olieprijzen hebben invloed op de kosten voor bedrijven, vooral die in de energie-intensieve sectoren zoals luchtvaart en productie. Hogere olieprijzen kunnen dus de winsten van deze bedrijven beïnvloeden.

Waarde euro/dollar en de invloed op bedrijven

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is ook iets waar beleggers goed op letten. Bij het openen van de handel bewoog de euro/dollar op 1,1102 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag was de stand 1,1084. Een sterkere euro kan het duurder maken voor Europese bedrijven om hun producten te exporteren, wat de winst kan drukken. Het kan ook de kosten voor importeurs verlagen, wat een positief effect kan hebben op de winsten.

ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, rapporteerde een hogere winst in het tweede kwartaal van 2023 dan het kwartaal ervoor, ondanks een lichte stijging van de omzet. Echter, het bedrijf heeft zijn voorspellingen voor de wereldwijde staalconsumptie in 2023 verlaagd op basis van de ervaringen tot nu toe. Dit kan wijzen op een mogelijke vertraging in de vraag naar staal, wat mogelijk de staalprijzen en de inkomsten van ArcelorMittal kan beïnvloeden in de komende kwartalen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.