Europese beurzen duikelen na Fed-rentebesluit

HHenk 21 september 2023 13:25

De Europese beurzen noteerden op donderdag lager na het rentebesluit van de Federal Reserve. Beleggers reageerden verrast, wat resulteerde in een daling van de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, de Duitse DAX, de Franse CAC 40 en de Britse FTSE.

Rentebesluit Fed stuurt beurzen omlaag

De financiële markten reageerden donderdag negatief op het rentebesluit van de Federal Reserve. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index, de Duitse DAX, de Franse CAC 40 en de Britse FTSE noteerden allemaal verliezen. Deze beweging toont aan dat het besluit van de Fed en de daaropvolgende commentaren een belangrijke invloed hebben op de markten.

Nog een renteverhoging op komst

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft gesuggereerd dat er later dit jaar nog een renteverhoging kan komen. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan de negatieve reactie van de markten. Het vooruitzicht van hogere rentetarieven kan als negatief worden geïnterpreteerd, omdat het de kosten van lenen voor bedrijven verhoogt en daarmee hun winstgevendheid kan beïnvloeden.

Verschillende rentebesluiten in Europa

Niet alleen de Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente aangepast. Ook de Noorse en Zweedse centrale banken hebben hun rente verhoogd. De Zwitserse centrale bank daarentegen heeft ervoor gekozen de rente onveranderd te laten. Deze monetaire beleidsbeslissingen van de verschillende centrale banken laten zien dat er op internationaal niveau zeer uiteenlopende benaderingen zijn om de economie te sturen.

De macro-economische agenda in de Verenigde Staten is ook van belang voor de Europese markten. De data over steunaanvragen, de Philadelphia Fed-index, de verkoop van bestaande woningen en de leidende indicatoren kunnen allemaal invloed uitoefenen op de financiële markten. Beleggers kijken namelijk naar deze indicatoren om een inschatting te maken van de gezondheid van de Amerikaanse economie, wat vervolgens een effect kan hebben op wereldwijde financiële markten.

Het feit dat vrijwel alle hoofdaandelen in Parijs verliezen vertoonden, met uitzondering van Renault, toont aan hoe breed de impact van het Fed-besluit was. Daarnaast was de winst van het aandeel Beiersdorf in Frankfurt opmerkelijk, wat suggereert dat sommige bedrijven beter gepositioneerd kunnen zijn om de veranderende economische omstandigheden het hoofd te bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.