Europese aandelenmarkten starten de dag met winst

CChristiaan 12 oktober 2023 08:56

Donderdag lijkt een positieve dag te worden voor de Europese beurzen, met voorspellingen van hogere openingen. In deze context zijn er echter nog steeds onzekerheden op de financiële markten door wisselende economische indicatoren en geopolitieke spanningen.

Positieve voorspellingen voor Europese beurzen

De voorspellingen voor donderdag lijken gunstig voor de Europese beurzen. IG, een wereldwijde marktleider in online trading, voorziet een openingswinst van 69 punten voor de Duitse DAX en een plus van 23 punten voor de Franse CAC 40. Dit signaal van vertrouwen in de aandelenmarkt is een positieve indicatie voor beleggers.

Federal Reserve-beleid beïnvloedt markten

De uitspraken van de leden van de Federal Reserve hebben een sterke impact op de financiële markten. Deze week suggereerden ze dat de recente stijging van de rente op staatsobligaties de noodzaak om de Federal Funds-rente te verhogen, zou kunnen verminderen. Dit heeft bijgedragen aan het neerwaarts bijstellen van de renteverwachtingen voor de VS op de financiële markten.

Woensdag werd olie goedkoper, met een daling van 1,3 procent voor een november-future Brentolie. Op bedrijfsniveau waren er wisselende resultaten. Zo verloor het aandeel LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton 6,5 procent, terwijl het aandeel Rheinmetall in Frankfurt juist aan kop ging met een winst van ruim 2,5 procent.

VS-beurzen sluiten hoger ondanks inflatie

Ondanks sterker dan verwachte inflatiegegevens wisten de Amerikaanse beurzen woensdag toch hoger te sluiten. Beleggers lijken erin geslaagd de inflatiegegevens van zich af te schudden, terwijl de rente op staatsobligaties verder daalde. Dit is een opmerkelijk fenomeen dat nauwlettend moet worden gevolgd.

Ook de Aziatische beurzen lijken een goede dag te hebben, met hogere koersen op donderdag. Met de Nikkei 225 die 1,6 procent stijgt, de Shanghai Composite die 0,8 procent wint, en de Hang Seng die 1,8 procent hoger koerst, is er sprake van een positieve stemming op de Aziatische markten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.