Europese aandelenmarkten eindigen de week met rode cijfers

CChristiaan 13 oktober 2023 20:42

De Europese aandelenmarkten eindigden de week met een duidelijke daling. De toenemende geopolitieke spanningen, de stijgende olieprijzen en het onzekere macro-economische klimaat hadden een negatieve invloed op de marktsentimenten.

Europese indices eindigen met verlies

De aandelenmarkten in Europa hebben de week afgesloten met rode cijfers. De Stoxx Europe 600 index noteerde een daling van 1,0 procent tot 449,18 punten. Deze daling kwam in het kielzog van toenemende geopolitieke spanningen en toenemende zorgen over de mondiale economie.

Beleggers zoeken veiligheid te midden van onzekerheid

Met aanzienlijke geopolitieke onrust in het Midden-Oosten en stijgende olieprijzen, zijn beleggers voorzichtiger geworden. Marktanalist Michael Hewson merkte op dat beleggers neigen naar veiligere activa, uit vrees dat de huidige spanningen kunnen escaleren, met name in verband met Hezbollah of Iran, als Israël doorgaat met zijn bedreigingen om Gaza binnen te vallen.

WTI-olie werd duurder, mede door de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, maar ook door een bericht dat de VS de sancties op de export van Russische olie hebben aangescherpt. Dit heeft de zorgen over een mogelijk tekort aan olie op de markt aangewakkerd.

Olie-aandelen stijgen, financials lijden verlies

In bedrijfsnieuws stegen olie-aandelen, met BP en TotalEnergies die respectievelijk meer dan 2 procent en ruim anderhalf procent stegen. Aan de andere kant profiteerden Europese financiële aandelen niet van de sterke kwartaalresultaten van hun Amerikaanse tegenhangers, met Deutsche Bank en ING die respectievelijk anderhalf procent en bijna 2 procent daalden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.