Euro maakt korte sprong over de 1,09 dollar en valt terug

HHenk 31 augustus 2023 13:03

Na een korte uitstap boven de 1,09 dollar, noteerde de euro donderdag weer rond de 1,0890 dollar. Dit suggereert een onzekerheid in de markt over de trend van de Amerikaanse kerninflatie.

Onzekerheid over Amerikaanse kerninflatie

De euro maakte donderdag een flinke sprong boven de 1,09 dollar om vervolgens te stabiliseren rond de 1,0890 dollar. Volgens valutahandelaar Stéphane van der Meer van Ebury is dit een signaal dat de markt nog niet zeker is over de trend in de Amerikaanse kerninflatie. Er lijkt een voorbereiding te zijn op een kerninflatie die nog niet helemaal naar de zin van de Federal Reserve (Fed) is. De markt blijft in beweging en de volatiliteit is naar verwachting nog niet voorbij.

Verwachtingen Amerikaanse kerninflatie

Later op de dag worden de kerninflatiecijfers van de VS over augustus gepubliceerd, samen met inkomens- en bestedingsgegevens. De markt verwacht dat de kerninflatie op jaarbasis 4,2 procent bedraagt, tegenover 4,1 procent in juni. Op maandbasis wordt een inflatie van 0,2 procent verwacht, gelijk aan die van juni.

Terwijl Duitsland een afname in detailhandelsverkopen rapporteerde van 0,8 procent op maandbasis, zagen we in Frankrijk een stijging van de inflatie. In augustus stegen de prijzen in Frankrijk op jaarbasis met 4,8 procent, een stijging ten opzichte van de 4,3 procent in juli.

Ondanks de stijgende inflatie heeft de Franse economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis een groei van 0,5 procent laten zien. Deze tweede raming was in lijn met de eerste schattingen, wat wijst op een stabiele economische situatie in het land.

Euro worstelt tegenover dollar en pond

De Europese munteenheid heeft het niet gemakkelijk. Naast de val ten opzichte van de dollar, noteerde de euro ook 0,3 procent lager ten opzichte van de Britse pond. Het Britse pond daalde zelf met 0,2 procent en noteerde op 1,2692 dollar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.